Ana SayfaGüncelBuldan’dan CHP’ye İmralı çağrısı

Buldan’dan CHP’ye İmralı çağrısı

HABER MERKEZİ – Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, AİHM’in PKK lideri Öcalan’ın başvurusunu reddetmesine tepki gösterdi ve CHP’ye çağrıda bulunarak “İmralı gibi hassas bir nokta karşısında CHP hiçbir şey olmamış gibi hareket edemez. Bu konuyu gündemine almalı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında konuştu.

Cumartesi Anneleri’nin yanı sıra ihraç edildikleri işlerine geri dönmek için İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen Kenan Güngördü ve Sinan Yerdelen, İnşaat-İş Temsilcisi Murat Can Çoban ve Flormar işçilerinin katıldığı toplantı salonundaki divana geçtiğimiz günlerde yaşamını yitiren Kürt siyasetçi İbrahim Ayhan’ın fotoğrafı, oturma kürsülerine de tutuklu HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in fotoğrafı konuldu.

İbrahim Ayhan’ı anarak konuşmasına başlayan Buldan’ın gündeminde Leyla Güven, yerel seçimler, ekonomideki gidişat ve PKK lideri Abdullah Öcalan vardı.

Tutuklu milletvekili Leyla Güven’in tutukluluğuyla yeni yasama döneminin başladığını anımsatan Buldan, Türkiye’deki sorunlarının derinleştiği bir dönemde Meclis’in görev ve sorumluluklarının da arttığını belirtti.

“HDP grubu olarak Parlamento’yu en etkin şekilde işletmeye bu kürsüyü halkın kürsüsü ve meclisi, halkın meclisi yapmaya devam edeceğiz.”

Yerel seçim: ‘Kayyumları, Saray’a göndereceğiz’

24 Haziran seçimlerinden başarıyla çıktıklarını ve 67 milletvekili ile Meclis’te önemli bir temsiliyet sağladıklarını belirten Buldan, 24 Haziran’ı geride bıraktıklarını ancak sırada yerel seçimlerin olduğunu kaydetti.

“Belediyeleri Saray kayyumlarından kurtarmak boynumuzun borcudur” diyen Buldan, yerel seçimlerden güçlü bir şekilde çıkacakları vurguladı:

“O kayyumları, Saray’a göndereceğiz, gitsinler Saray’ın bahçesinde kayyumluk yapsınlar. Tüm kesimlerin yerel seçimlerde ittifak yapması, demokrasinin geleceği açısından son derece önemlidir. Karşımızda faşist bir blok var her türlü ittifakı geliştiriyorlar ki demokrasi isteyenler niçin yan yana gelmesin. Bunu yapmak için elbette bir engel yok. Bu nedenle herkesi bu bilinçle hareket etmeye çağırıyorum. 30 Mart yerel seçimlerini 7 ve 24 Haziran’a çevirmeye davet ediyorum. Demokrasiyi hep birlikte inşa edebiliriz. Halklarımıza güveniyoruz, kararlıyız, emin adımlarla yürüyoruz.”

Ekonomi: ‘Kriz yoksa her şeye yüzde yüz zam nedir?’

Buldan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘kriz miriz yok’ sözlerine atıfta bulunarak, Türkiye ekonomisindeki kötü gidişata dair şu değerlendirmelerde bulundu:

“Saray’ın penceresinden bakarsanız krizi göremezsiniz, halkın sofrasında kriz var, biz bunu görüyoruz. Kriz yoksa her şeye yüzde yüz zam nedir bunu sormak istiyoruz. Kapatılan işyerleri artan yoksulluk neyin nesidir. 2002 yılında krizle iktidara geldiler, şimdi ülkeyi krize sürüklüyorlar. Bunlar krizle geldiler, krizle gidecekler, bundan kimsenin şüphesi olmasın.”

Türkiye’yi ‘Güvencesiz işçilerin şantiyesi’ne benzeten Buldan, “HDP olarak emekçilerin sesi olmaya devam edeceğiz. Onların direnişi bizim direnişimizdir” dedi.

CHP’ye İmralı çağrısı

“Bugün Türkiye’nin yaşadığı derin siyasi krizin altında yatan nedenlere bakıldığında İmralı sistemi ve çözümsüzlük politikası karşımıza çıkıyor” diyen Buldan, geçtiğimiz hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Öcalan’ın avukatlarının müvekkillerinin işkence ve kötü muameleye uğradığı yönünde yaptığı başvuruyu reddetmesine ilişkin de konuştu.

Buldan, “AİHM kararı da Türkiye’den bağımsız alınmış bir karar olarak ele alınmamalıdır” dedi ve ekledi: “AİHM’nin verdiği karar Avrupa ülkelerinin hem Öcalan’a hem Kürtlere ortak yaklaşımının göstergesidir.”

“Tecrit toplumsal açıdan bir kırılma noktasıdır” diyen Buldan, demokratik kamuoyu ile ana muhalefet partisi CHP’ye çağrıda bulunarak, “İmralı gibi hassas bir nokta karşısında CHP hiçbir şey olmamış gibi hareket edemez. Bu konuyu gündemine almalı, 3 yıldır İmralı ile bağlantıların neden kesildiğini iktidara sormalıdır” dedi.


AİHM’den Öcalan için yapılan başvuruya ret


Af teklifi: ‘Teklif toplumsal barışa zarar vermekte’

Ayrıca MHP’nin Meclis’e sunduğu af yasa teklifine dair görüşlerini de paylaşan Buldan, “Milletvekilimiz Leyla Güven tutukludur ama teklif çetelere af öngörüyor. Halkın temsilcisinin tutuklu olduğu, halka karşı suç işleyenlerin ise affedilmesinin planlandığı bir ülkede yaşıyoruz” dedi ve şöyle devam etti:

“Af teklifleri toplumsal barışın sağlanması temelinde olumlu bir adımdır ama bu teklif toplumsal barışa zarar vermektedir. Gelin toplumsal barış için, düşüncelerinden dolayı cezaevinde olanları tartışalım.”