Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu: Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü kabul etmesi önemli

Çavuşoğlu: Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü kabul etmesi önemli

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili soruşturmanın genişletilerek sürdüğünü belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Geç de olsa Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü kabul etmesi önemlidir” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suudi Arabistan’ın gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü kabul etmesine ilişkin yaptığı açıklamaların önemli olduğu görüşünde.

Anadolu Ajansı’nın Editör Masası’na konuk olan Çavuşoğlu, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili “Geç de olsa Suudi Arabistan’ın Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü kabul etmesi önemlidir” dedi.

Çavuşoğlu ayrıca, “Sayın Cumhurbaşkanımızın Kral’la telefon görüşmesinden sonra işler daha kolaylaştı, Suudi Arabistan işbirliğine daha açık oldu” diye belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na göre ‘Baskı, Riyad’ın cinayeti kabul etmesine neden oldu’.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Uluslararası hukuk çerçevesinde işbirliği yaparız. Herhangi bir ülkeyle elimizdeki delilleri paylaşmadık ama istihbaratlar arasında görüşmeler olabilir.

“Soruşturma genişletilerek devam ediyor. Başsavcılığın yürüttüğü soruşturmanın içinde Suudi Arabistanlı herhangi bir kişi yok. Siyasi boyutu da var işin.

“Cumhurbaşkanımız iki kez Kral Selman ile görüştü. Her şey açığa çıkana kadar, ne olduğunu ortaya çıkana kadar soruşturma devam eder.”

Ne oluyor?

Suudi Arabistan, 19 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamada, 2 Ekim’de İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kaşıkçı’nın burada yaşanan bir arbede sonucu yaşamını yitirdiğini iddia etmişti.

Ayrıca konuyla ilgili 18 kişi gözaltına alınırken, konuyla ilgili açılan soruşturmanın sürdüğü bildirilmişti.

Önceki gün ise Suudi Arabistan’ın Cuma akşamki açıklamasına göre farklılıklar içeren yeni iddialar ortaya atılmıştı.

Suudi Arabistan hükümetinden üst düzey bir yetkili, adının gizli kalması koşuluyla Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’yı geri dönmeye ikna etmek üzere 15 kişilik bir heyetin İstanbul’a gönderildiğini ancak yapılan görüşmeler sırasında ‘işlerin ters gittiğini’ söylemişti.

Yetkili, Kaşıkçı’nın görüşme sırasında bağırmaya başladığını ve bunun üzerine paniğe kapılan heyetten birinin Kaçıkçı’yı sakinleştirmek için arkadan boynuna sarılıp eliyle ağzını kapattığını. Bu esnada ise Kaşıkçı hayatını kaybettiğini aktarmıştı.

Suudi yetkili Kaşıkçı için neden İstanbul’a bir heyetin gönderildiğini ise, “Suudi Arabistan hükümeti, yurt dışında yaşayan muhalif isimlerin düşman ülkeler tarafından rejim karşıtı faaliyetlerde bulunmaya zorlanmamaları amacıyla ülkeye geri getirilmelerini amaçlayan bir girişim başlattı” sözleriyle anlatmıştı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr ise yaptığı açıklamada, “Kaşıkçı’nın ölümü korkunç bir hata ve trajedi” demiş, Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğünü ve cesedin nerede olduğunu bilmediklerini savunmuştu.


Kaşıkçı cinayeti: Yeni görüntülere ulaşıldı, Sultangazi’de konsolosluğa ait araç bulundu