Ana SayfaDünyaCinayetin üzerinden bir yıl geçti: Gazeteci Caruana Galizia için adalet nerede? – Margaret Atwood

Cinayetin üzerinden bir yıl geçti: Gazeteci Caruana Galizia için adalet nerede? – Margaret Atwood

HABER MERKEZİ – Üst düzey politikacıların dahil olduğu yolsuzlukları araştıran Maltalı gazeteci Daphne Caruana Galizia’nın öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçti. Caruana Galizia cinayetinin arkasındaki isimler hala açığa çıkarılmazken, devam eden soruşturmada şu ana dek hiçbir politikacı sorgulanmadı. Yazar Margaret Atwood’un Caruana Galizia cinayetinin birinci yıl dönümünde kaleme aldığı ve “Cinayetinin bir yıl ardından Daphne Caruana Galizia için adalet nerede?” başlıklı yazıyı Türkçeleştirdik. Yazının tamamını aşağıdan okuyabilirsiniz.


Margaret Atwood*

Çeviri: Tolga Er


Bugün itibarıyla Malta’nın önde gelen araştırmacı gazeteci ve yolsuzluk karşıtı kampanyacı Daphne Caruana Galizia’ya acımasızca suikast düzenlenmesinin üzerinden bir yıl geçti. 16 Ekim 2017 günü öğleden sonra 3’te aile evinden ayrılırken arabasının altına yerleştirilen bir bomba patlatıldı. 53 yaşındaydı. Yazdığı son sözler şöyleydi: “Her yerde dolandırıcılar var, durum umutsuz.”

On iki ayın ardından cinayeti için adalete ulaşmak hala güç. Dava oyalandı ve Maltalı mercilerin soruşturmasının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve etkinliği konusunda büyük endişeler var. Hükümetin en üst düzeyindeki yolsuzluklara dair haberlerine rağmen hiçbir politikacı sorgulanmadı. Ailesi, ölümünü emredenlerin asla adalete teslim edilmeyeceğinden, kelimenin tam anlamıyla cinayetten yakayı kurtarabileceklerinden endişe duyuyor.

Gazeteci cinayetlerinin cezasız kalması, bir şiddet döngüsünü tetikliyor. Caruana Galizia, 30 yıl boyunca bir gazeteci olarak sayısız tehditle karşılaştı, çevrimiçi ve dışı tacize maruz kaldı. Evi ateşe verildi; ailesinin evcil köpekleri öldürüldü. Haberciliğini durdurmak için yasal tehditler ile de karşı karşıya kaldı: ölüm anında hakkında görülmekte olan 43 karalama davası vardı, bunlardan birçoğu üst düzey politikacılar tarafından açılmıştı.

Banka hesabına erişimi olmadan öldü; Malta ekonomi bakanı tarafından açılan davaların birinden dolayı dondurulmuştu. Caruana Galizia’nın aldığı ölüm tehditlerinin ve kundaklama yoluyla evine yapılan saldırıların arkasındakiler hiçbir zaman tespit edilemedi ve bu yüzden ceza almadı. Ona karşı açılan davalardan bazıları hala sürüyor (ekonomi bakanı tarafından açılanlar olmasa da) ve şimdilerde eşi ile oğullarına karşı yürütülüyor.

Suikastından bu yana davasında adalet için inşa edilen anıt hükümet çalışanları tarafından defalarca yıkıldı. Hayattayken onu taciz edenler ölümünde anısını silmeye çalışırken, saygınlığına dönük sonu gelmeyen saldırılar var. Malta’daki ifade özgürlüğü hızla kötüleşiyor; durum gerçekten de umutsuz.

Bir gazeteci öldürüldüğünde toplumun tamamı acı çeker. Bilme, konuşma, öğrenme hakkımızı kaybederiz.

Daphne Caruna Galizia, karşılaştığı tehditlere rağmen yazmak için cesaret ve dirence sahipti. Bugün, suikastının yıl dönümünde, PEN International küresel üyeliği yine adalet için çağrı yapıyor. Bunu sağlamak için, onun öldürülmesi talimatını veren kişinin ve en önemlisi, bunun engellenip engellenemeyeceğinin belirlenmesi için  kamu soruşturması yapılması şarttır.


*Margaret Atwood, yazarlar arasında arkadaşlığı ve entelektüel işbirliğini teşvik etmek amacıyla kurulmuş bir yazarlar topluluğu olan PEN International’ın üyesi ve yazardır.

Kaynak: The Guardian




Önceki Haber
HDP'den tekzip: 'Emeklilikte yaşa takılanlar' teklifini destekleyeceğiz
Sonraki Haber
İzmir’de de simide zam