Ana SayfaGüncelCumartesi Anneleri eyleminde HDP’li Hüda Kaya darp edildi

Cumartesi Anneleri eyleminde HDP’li Hüda Kaya darp edildi

HABER MERKEZİ – Galatasaray Meydanı’na giderek gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak isteyen Cumartesi Anneleri’nin eylemini bir kez daha engelleyen polis, HDP Milletvekili Hüda Kaya’yı darp etti.

Kayıplarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle eylem yapan Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Medyanı’ndaki buluşması altı haftadır engelleniyor.

700. haftadan itibaren Galatasaray Meydanı’nda toplanmaları engellenen Cumartesi Anneleri, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi binası önünde adalet talebini yinelemek için buluştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Pervin Buldan, Hüda Kaya, Oya Aslan, Garo Paylan, Saruhan Oluç, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Ali Şeker ve EMEP Genel Başkan Yardımcısı Levent Tüzel, Cumartesi Anneleri eylemine destek verdi.

Galatasaray Meydanı’na gitmelerine izin verilmeyen hak savunucuları basın açıklamasını polis ablukası altında yaptı.

HDP’li vekil darp edildi

Evrensel’in haberine göre açıklamanın ardından HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya polisler tarafından darp edildi.

Milletvekilleri araya girerek polisin müdahalesini engellemeye çalıştı.

Polis tarafından darp edilmesi sonrası dokuz8’e açıklama yapan Kaya, “Kendilerinin yaptıkları provokatörlükle karşı karşıya kaldık. Polis beni itti ve vurdu” dedi.

HDP’li vekilin polis tarafından darp edildiği anları Mezopotamya Ajansı muhabiri Yasin Kobulan paylaştı:

Ne olmuştu?

Cumartesi Anneleri’nin 700’üncü hafta eylemi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun emriyle yasaklanmıştı. Buna rağmen oturma eylemi yapmak isteyen hak savunucularına polis saldırmış, aralarında kayıp yakınlarının da olduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı.

Yaşananların ardından açıklamalarda bulunan Bakan Soylu, “700. gösterilerini yapmak istediler, izin vermedik çünkü bu istismarın ve kandırmacanın son bulmasını istedik” diyerek, Galatasaray Meydanı’ndaki bu yasağın kalıcılaştırılacağı sinyalini vermişti.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de Cumartesi Anneleri eylemine yönelik yasağın kalıcılaştırılacağı mesajı vererek, “Bundan sonra İstiklal Caddesi gibi yerlerde bu eylemlere izin verilmeyecektir. Bu AK Parti bile olsa müsaade edilmeyecek” demişti.

Bunun üzerine basın toplantısı düzenleyen Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınları ise her hafta olduğu gibi 701’inci haftada da Galatasaray Meydanı’nda olacaklarını ifade etmişti.

Ancak Cumartesi Anneleri’nin polis ablukasına alınan Galatasaray Meydanı’na gitmelerine ne 701’inci hafta ne de sonraki haftalarda izin verilmişti.




Önceki Haber
Sarısülük ailesinin evine polis baskını, yazar Temel Demirer gözaltında
Sonraki Haber
Kriz ve sınıf savaşlarının sisi - Foti Benlisoy