Ana SayfaGüncelDanıştay’dan ‘öğrenci andı’ kararı

Danıştay’dan ‘öğrenci andı’ kararı

HABER MERKEZİ – Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan ‘öğrenci andı’nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. Verilen karara AKP’den ilk tepki, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Bozdağ’dan geldi.

Türk Eğitim-Sen, 8 Ekim 2013’te kaldırılan ‘öğrenci andı’nın yeniden okutulması için aynı gün dava açmıştı. Sendika, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin ‘Öğrenci Andı’ başlıklı 12’nci maddesini yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptalini istemişti. AA’nın haberine göre Danıştay 8’inci Dairesi, söz konusu hükmün iptaline karar verdi.

Karar hakkında

Kararda, ‘idarenin yerleşik ve istikrar kazanmış uygulamayı kaldırması’nın sahip olduğu serbestiyi düzenli idare ilkesine ve bu ilkenin bağlı olduğu eşitlik ilkesine aykırı kullanması anlamına geleceği bildirildi. Ayrıca metinde yer alan kavram ve ilkelerin Anayasa’da anlamını bulan kavram ve ilkeler olduğu belirtilerek, şöyle denildi:

“İdari istikrar oluşturacak biçimde çok uzun zamandır bütün devlet okullarında ve hatta özel okullarda genç nesillerin anayasal vatandaşlık temelinde aidiyetini güçlendiren ve öğrencilerde değer oluşumuna katkı sunan ve her sabah ders başlamadan önce okutulması şeklinde uygulanan öğrenci andının kaldırılması, ancak bu değişikliği hukuka uygun kılacak bir bilimsel gerekçeye dayanması halinde olanaklıdır. Aksi tutum, idarenin sahip olduğu düzenleme yetkisini ve takdir hakkını hukuka uygun kullanmadığı anlamına gelecektir.”

Kararı değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, andın yeniden okullarda okutulabileceğini söyledi.

AKP’den ilk tepki

Danıştay’ın kararına yönelik AKP’den ilk tepki Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan geldi.

Bozdağ, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Danıştay anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir” dedi.

MEB’den açıklama

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan (MEB) konuya ilişkin yapılan açıklamada ise “Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir. Hukuki süreç devam etmektedir” denildi.

Açıklamada, “Danıştay 8. Dairesi, 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir” denildi.

Previous post
Bütçe tasarısından: ÖTV artışı alkollü içkilerde yüzde 23.9, beyaz eşyada yüzde 47.6
Next post
Dilan Alp'i 1 Mayıs'ta başından vuran polisler hakkında takipsizlik kararı