Ana SayfaGüncelDemirtaş’ın tutukluluk haline devam

Demirtaş’ın tutukluluk haline devam

HABER MERKEZİ – HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın, tutuklu yargılandığı davanın iki gün süren duruşmasında tutukluluk halinin devamına karar verildi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş’ın tutuklu yargılandığı davanın dün başlayan duruşması, Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor.

4 Kasım 2016 tarihinden bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Dün taleplerini sıralayarak sözlerini tamamlayan Demirtaş, bugünkü duruşmada beyanlarını sürdürdü.

Reddi hakim talebinde bulunmama nedenini açıklayan Demirtaş, “Bugüne kadar reddi hakim yapmamamın tek sebebi, yargı sisteminin çökmüş olması. Sizi reddetsem sizin yerinize gelecek hakim daha adil bir yargılama mı yapacak sanki? O nedenle reddi hakim yapmıyorum. Yoksa takke düşmüş kel görünmüş” ifadelerini kulladı.

Demirtaş savunmasında şunları da dile getirdi:

“Erdoğan başta olmak üzere, iktidarın bütün şürekasının aleyhime yürüttüğü kampanyanın hüküm niteliğinde olduğunu anlattım. Mahkeme bunun dışında bir karar veremez. Meclis’teki konuşmalarımızın çözümünü talep etmemin, kovuşturmayı uzatmaya dönük bir hamle olduğunu söylüyorsunuz. Oysa mahkemeye çıktığımdaki ilk talebim buydu. Bir buçuk yıl önce istedim bunu. Meclis’teki konuşmalarımın ses çözümünün istenmesi yönündeki talebimi reddetmekle, ‘Meclis’te söylediğin hiçbir şey bizim umurumuzda değil’ diyorsunuz. DTK’de ortam dinlemesi yapılmış. ‘Bilirkişiye gitsin, ses benim mi değil mi diye bakılsın’ diyorum, yaptırmıyorsunuz.

“‘Hiçbir baskı olmadan yargılama yapılıyor’ demesin kimse, ayıptır. ‘Bize hiçbir baskı yapılmıyor’ diyorsanız bu da benim aklıma hakaret olur. Yapmayın. Mahkemeler kararlarıyla var olmalıdır. Adil yargılamaların yapılacağı hukukun üstünlüğünün sağlanacağı günlerin geleceğine inanıyorum.”

Tutukluk halinin devamı kararı

Savunmasının ardından savcılık, Demirtaş’ın “üzerine atılı suçun işlendiği dair kuvvetli delil bulunduğu” gerekçesiyle tutukluk halinin devamını istedi.

Demirtaş ise “Bugüne kadar tahliye talep etmedim, yine etmeyeceğim. Az çok vereceğiz karar zaten belli. Tahliye talep etmiyorum. Avukatlarıma söz almasını istiyorum” dedi.

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Demirtaş’ın tutukluluk halinin devamına karar verdi ve duruşmayı erteledi.

Bir sonraki duruşma 12-14 Aralık tarihleri arasında görülecek.

Demirtaş’ın talepleri

Demirtaş, duruşmanın ilk gününde savunmasını taleplerini sıralayarak, sonlandırmıştı.

Demirtaş’ın talepleri şöyleydi:

“TBMM Genel Kurulu’nda, grup toplantılarında ve basın açıklamalarının çözümlerinin bana ve avukatlarıma tebliğ edilmesini istiyorum. Tüm çözüm tutanaklarını istiyorum. 3’Nolu felzeke ile ilgili savunmamı yapmak için Meclis’te yaptığım konuşmaları istiyorum. 11 No’lu fezleke ile ilgili savunma yapacağım ama bunun sorumsuzluk kapsamında olduğu yoksa olmadığını anlamam gerekir bu yüzden tarafıma tebliğ edilmesini istiyorum. 18, 20, 22, 21, 16, 17, 18, 21, 15, 19, 13, 14, 12, 23, 24, 25, 29, 30, 10, 27, 8, 11, 5 ve 4′ Nolu fezlekelere ilişkin tüm çözüm tutanaklarını istiyorum. Çözüm tutanakları geldikten sonra savunmamı yapacağım. Ben yargılamayı uzatmaya çalışmıyorum. Elimde olsaydı, savunmamı yapardım.”

Mahkeme heyeti ise talepleri değerlendirmek için duruşmayı bugüne ertelemişti.

Dava hakkında

“Örgüt kurma ve yönetme”, “Örgüt propagandası” ve “Suç ve suçluyu övme” iddialarıyla suçlanan Selahattin Demirtaş, 142 yıla varan hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Diyarbakır’da açılan dava, güvenlik gerekçesiyle Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi’ne alınmıştı. Demirtaş’ın görülen bu davası, daha önce kendisi hakkında hazırlanan ve dokunulmazlığının kaldırılması için TBMM’ye gönderilen 32 fezlekenin toplamından oluşuyor.


Demirtaş’tan mahkeme heyetine: Seçimlerde taraf oldunuz, dışarıda olsaydım sonuç farklı olacaktı

Previous post
"Enflasyonun nedeni stoklama değil, fiyatlar yükselirken iflaslar artacak"
Next post
SYKP Eş Genel Başkanı Kaya gözaltına alındı