Ana SayfaGüncelDilan Alp’i 1 Mayıs’ta başından vuran polisler hakkında takipsizlik kararı

Dilan Alp’i 1 Mayıs’ta başından vuran polisler hakkında takipsizlik kararı

HABER MERKEZİ – 2013 yılında İstanbul 1 Mayıs’ında Dilan Alp’in başından gaz fişeği ile vurulmasına ilişkin açılan soruşturmaya, fişeği atan polisin tespit edilemediği gerekçesiyle takipsizlik kararı verildi.

İstanbul’da Taksim Meydanı’nın kutlamalara kapatıldığı 1 Mayıs 2013 tarihinde Dilan Alp, Tarlabaşı’nda polis tarafından başından gaz fişeğiyle vurulmuştu.

Ağır yaralanan Alp’in kafatasında kırıklar oluşmuş, iki kez beyin ameliyatı geçirmişti.

Dönemin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, uzun yıllar tedavi gören Alp’i “marjinal, örgüt üyesi” açıklamasıyla hedef göstermişti.

Alp, bu açıklamalar üzerine İstanbul Valiliği aleyhine açtığı davada 10 bin TL tazminat kazanmıştı.

Polisler hakkında takipsizlik

Alp, ağır yaralandığı bu olay nedeniyle soruşturma da geçirmişti. Soruşturma sonucu savcılık, Alp’in herhangi bir ‘yasadışı eyleminin’ bulunmadığına karar vermişti.

Cumhuriyet’ten Hilal Köse’nin haberine göre hukuk mücadelesini yıllardır sürdüren Alp’in önce geçen Haziran ayında, İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davası, İstanbul 10. İdare Mahkemesi’nce reddedildi. Şimdi de polisler hakkındaki soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın takipsizlik kararında 16 polis şüpheli olarak yer aldı.

Polisler ifadelerinde, Alp’i yaralayan zet tüfeğini kullananın kendileri olmadığını söylediler.

‘7 video izlendi, vuran polis tespit edilemedi’

İstanbul Emniyet Müdürlüğü de savcılığın isteği üzerine dosyaya gönderdiği yazıda, Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü arşiv kayıtlarının incelendiğini ve bahse konu olay yerinde görevli bazı grupların görev listelerinde gaz tüfeği kullanmakla görevli personelin belirtilmediğini bildirdi.

Olay anına ait 7 adet video görüntüsünü inceleyen bilirkişinin raporunda ise gaz tüfeği olan bir polisin görüldüğü ancak bu kişinin Alp’i vuran polis olup olmadığının belirlenemediği kaydedildi.

Jandarma Kriminal, görüntülerdeki kask numaralarını kullanan kolluk görevlilerinin tespitinin istenmesi üzerine gönderdiği yazıda ‘tespit edilemedi’ ifadelerini kullandı.

Savcılık da kimliği tespit edilen 19 polis hakkında delil yetersizliğinden kovuşturmaya yer olmadığı kararı verdi.

Takipsizlik kararına şu notu da düştü: “Yapılan tüm aramalara rağmen müştekiyi yaralayan şüpheli tespit edilemedi.”

‘Dilan’ın kasten vurulduğu açıkça görülüyor’

Bunun üzerine verilen karara itiraz eden Alp’in avukatı Gülizar Tuncer, “Dosyadaki görüntülerden Dilan’ın takip edilip kasten vurulduğu açıkça görülüyor” dedi.

Tuncer mahkemeye sunduğu itiraz dilekçesinde şu noktalara dikkat çekti:

“Polislerin kask numaralarının kime verildiğinin saklanmış olması kasıtlı olarak yapılan ve amirlerince memurlar suç işlemeye teşvik eden bir durumdur. Savcılık, esas sorumlu konumundaki amirlerin ifadelerini dahi almamıştır.”