Ana SayfaGüncelDiyarbakır’daki operasyonlar: Biri gazeteci 25 tutuklama, 115 kişi serbest

Diyarbakır’daki operasyonlar: Biri gazeteci 25 tutuklama, 115 kişi serbest

HABER MERKEZİ – Diyarbakır merkezli dokuz kentte gazeteci ve siyasetçilere dönük yapılan operasyonlar sonucu gözaltına alınan 141 kişiden 25’i tutuklandı, 115 kişi ise serbest bırakıldı. Tutuklanan isimler arasında gazeteci Kibriye Evren ile HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Çamçı da bulunuyor. Gözaltında kalp krizi geçiren siyasetçi Hilmi Aydoğdu ise hastanede tutuluyor.

Diyarbakır merkezli dokuz kentte 9 Ekim’de sabah saatlerinde gazeteci ve siyasetçilere yönelik operasyonlar kapsamında yüzlerce adrese polis baskını yapılmış, hakkında arama ve yakalama kararı bulunan 151 kişinden 141’i gözaltına alınmıştı.

Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğü’nde ifadesi alınan 23 kişi, 9 Ekim günü akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

11 Ekim’de ise adliye sevk edilen 25 kişiden 12’si adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, gazeteci Kibriye Evren’in de aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklandı.

20 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı

Aralarından gazeteciler Abdurrahman Gök, Semiha Alankuş, Lezgin Akdeniz, Esra Solin Dal, Cihan Ölmez ile Yeni Yaşam gazetesinin dağıtımcısı Savaş Aslan’ın da bulunduğu 97 kişinin bir kısmı dün emniyette tutuldu, büyük bir kısmı da Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edildi.

Gazeteciler Esra Solin Dal ve Semiha Alankuş’un aralarında bulunduğu 20 kişi ifadeleri alınmadan savcılık tarafından adli kontrol şartıyla sevk edildikleri mahkeme tarafından serbest bırakıldı.

12 kişi daha tutuklandı

Savcılıkta ifadeleri alınan ve tutuklama talebiyle mahkemeye gönderilenlerden aralarında HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Mehmet Şerif Çamçı’nın bulunduğu 12 kişi, “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla tutuklandı.

Diyarbakır Adliyesi’ne sevk edilmeyen gazeteciler Abdurrahman Gök, Cihan Ölmez ve Lezgin Akdeniz’in içinde bulunduğu grup ise ifade işlemlerinin ardından sağlık kontrolleri yapılarak serbest bırakıldı.

Demokratik Modernite dergisinin eski editörü de serbest

İstanbul’da 11 Ekim’de gözaltına alınan Demokratik Modernite dergisinin eski editörü Servet Öner, önce Taksim Polis Karakolu’na, ardından da Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

Diyarbakır’a getirilmesi beklenen Servet, İstanbul Emniyeti’nde alınan ifadesinin ardından dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

Tutuklananlar

Operasyon sonucunda gözaltına alınıp gazeteci Kibriye Evren’in yanı sıra tutuklanan 25 siyasetçinin isimleri ise şöyle:

Abbas Aslan, Adnan Akgül, Aliye Tok, Behçet İne, Celal Yoldaş, Cengiz Sökme, Edanur Bazencir, Elif Haran, Hasret Alp, Hülya Biçen, Kumru Tokay, Mehmet Temizyüz, Mehtap Metin, Mekiye Ormancı, Müslime Kalkan, Nevriye Çur, Nimettullah Yürek, Pınar Işık, Rıfat Roni, Sema Koç, Sercan Doğan, Mehmet Şerif Çamçı, Zelal Bilgin, Mehmet Akın.

Kalp krizi geçiren Aydoğdu hastanede

Öte yandan operasyonda evine yapılan baskınla 9 Ekim günü gözaltına alınan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu ise 11 Ekim’de geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırılmıştı.

Götürüldüğü hastanede anjiyo ameliyatı geçiren Aydoğdu, önceki günden bu yana müşahede altında tutuluyor.

Aydoğdu’nun taburcu edilmesiyle Diyarbakır Adliyesi ya da İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürülerek ifadesi alınacak.


Bu haber Mezopotamya Ajansı’ndan derlendi.
Previous post
Hindistan'da domuz gribi salgını
Next post
AB Komisyonu Başkan adayından Türkiye'ye 'kırmızı çizgi'