Ana SayfaEkonomi“Dolar’daki düşüş tersine dönebilir, bugünkü kur bile yüksek risk barındırıyor”

“Dolar’daki düşüş tersine dönebilir, bugünkü kur bile yüksek risk barındırıyor”

HABER MERKEZİ – ABD’li rahip Brunson’ın Cuma günü serbest bırakılmasından bu yana değer kazanan Türk Lirası’ndaki bu gidişat ne kadar sürdürülebilir? Uzmanlara göre kuru etkileyen faktörler Türkiye’nin ABD ile ilişkileriyle sınırlı değil. İktisatçılar TL’deki yükselişin tersine dönmesini beklediklerini kaydederken, iktisatçı Kozanoğlu, kurun bu seviyelerde kalmasının bile yüksek risk barındırdığına işaret ediyor.

Türkiye’de enflasyon ve işsizlik artmaya devam ederken, ABD’li rahip Andrew Brunson’ın serbest bırakılmasıyla ABD ile ilişkilerin iyiye yöneleceğine dönük beklentiler sayesinde dolar/TL  5,50 seviyelerine kadar geriledi.

Peki, kurdaki bu gidişat ne kadar sürdürülebilir?

Brunson’ın serbest bırakılmasının Türkiye ekonomisi için önemli bir riski ortadan kaldırdığını belirten uzmanlara göre dolar ve euro kurlarındaki düşüşün devam edebilmesi için başka belirleyici faktörler de bulunuyor.

Faktörler neler?

ABD-Türkiye ilişkilerinde Brunson gerilimi geride kalırken, gözler ABD yönetiminin 4 Kasım’dan sonra başlayacak İran yaptırımlarına çevrildi.

Söz konusu yaptırımlardan Türkiye’nin etkilenebileceği de belirtiliyor.

ABD’nin İran’ın ham petrol ihracatını sınırlamaya yönelik yaptırımlarına sayılı günler kala uzmanlar ABD’nin, İran ile iş yapan diğer ülkelerin şirketlerini cezalandırabileceği yönündeki açıklamalarına dikkat çekiyor.

Ayrıca Türkiye hükümetinin aksi yöndeki beyanlarına rağmen ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarının delinmesinde rol aldığı gerekçesiyle Halkbank’a para cezası vermesi gündemdeki yerini koruyor.

DW Türkçe’ye konuşan Capital Economics’ten iktisatçı Jason Tuvey, jeopolitik gelişmeler dikkate alınmadığında bile Türkiye’nin dış rekabet gücünü koruyabilmesi için TL’nin değer kaybetmesini beklediklerini söylüyor.

Rabobank kur stratejisti Piotr Matys ise TL’deki değerlenmenin devam edebilmesi için Türkiye’nin ev ödevini yaptığına yatırımcıları ikna etmesi gerektiği görüşünde.

Matys, bunu şöyle açıklıyor:

“Uzun vadede TL’deki toparlanmanın sürdürülebilir olup olmadığını esas olarak iç politika belirleyecek. Geçtiğimiz ay açıklanan yeni ekonomik program, ekonomide yeniden dengelenmeyi, enflasyonu dizginlemeyi ve cari açığı kalıcı olarak daraltmayı taahhüt ediyor. Yatırımcıları Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak’ın Türkiye’yi uzun vadede dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme yoluna sokacak yapısal reformlara tam olarak bağlı olduğuna ikna etmek için programın hızla uygulanması gerekmektedir.”

Kurun bu seviyelerde kalması bile risk

Bianet’e konuşan iktisatçı Hayri Kozanoğlu ise kurun 5,50 seviyelerinde kalmasının bile yüksek risk barındırdığını vurguluyor.

Geçtiğimiz Mayıs ayında dolar kurunun 4,80’lere gelmesiyle Merkez Bankası’nın ciddi faiz artırımına gitmek zorunda kaldığını vurgulayan Kozanoğlu, “O zaman 4,80’in çok ciddi sinyal veren, tehlikeli bir düzey olduğunu kabul ediyorduk” diyor ve kurun istikrar kazandığını söylemek için erken olduğunu belirtiyor.




Önceki Haber
Eşini öldürüp, kayınvalidesini ağır yaralayan erkeğe müebbet hapis
Sonraki Haber
Türkiye'deki Suriyeli işçiler: "Çalıştırılanların çoğu çocuk, bunun adı modern kölelik"