Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Dönüşü Olmayan İhraçlar’: Mağduriyetler sürüyor, telafisi güçleşiyor

‘Dönüşü Olmayan İhraçlar’: Mağduriyetler sürüyor, telafisi güçleşiyor

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü’nün yayımladığı ‘Dönüşü Olmayan İhraçlar’ raporuna dair webiz’de değerlendirmelerde bulunan Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener, OHAL Komisyonu’nun verdiği 109 kararın incelendiğini belirterek, uzun süreli mağduriyetlerin sürdüğünü kaydetti. Komisyon dışında ihraçlarla ilgili bir itiraz mekanizmasının bulunmadığına da dikkat çeken Akşener, “İhraçlar edilenlerin uğradıkları her türlü zararın devlet tarafından bir an önce tazmin edilmesi gerekir” diye de ekledi.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi, iki yıl süren Olağanüstü Hal (OHAL) döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kamu görevlerinden ihraç edilen yaklaşık 130 bin kişinin ihraç süreçleri ile OHAL Komisyonu’nun işleyiş biçimini ve kararlarını ele alan raporunu yayımladı.

Dönüşü Olmayan İhraçlar?: Türkiye’de Kamudan İhraç Edilenler İçin Etkin Çözüm Yok‘ başlıklı raporda, “İhraç edilen on binlerce kamu çalışanının hala görevlerine iade edilmediği, bu kişilere tazminat sağlanmadığı ve ihraç kararlarını değerlendirmek için kurulan Komisyon’un amacına uygun olmadığı” vurgulandı.

UAÖ Türkiye Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “‘Terörist’ olarak damgalanıp geçim imkanlarından yoksun bırakılarak iş ve aile yaşamları mahvedilen on binlerce kişi hala adaletin sağlanmasını bekliyor” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Söz konusu ihraçların keyfi niteliği ortada olmasına rağmen ihraç kararlarını değerlendirmekle sorumlu olan Komisyon, uluslararası standartlara uygun davranamadı ve başlangıçtaki kusurlu ihraç kararlarını otomatik olarak onaylayan bir mekanizmaya dönüştü. Sürecin bütünü, adalete yapılan bir hakarettir.”

‘Dönüşü Olmayan İhraçlar’ raporuna ilişkin webiz’de değerlendirmelerde bulunan Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener ise raporda OHAL Komisyonu’nun verdiği 109 kararın detaylı incelendiği bilgisini paylaşarak, “5 Ekim 2018 tarihi itibariyle Komisyon’nun verdiği karar sayısı 36 bin. Ama başvuru sayısı 125 bin civarında. Kişi sayısı böyle ama etki sayısı çok daha geniş” dedi.

Af Örgütü Türkiye Şubesi Basın Koordinatörü Beril Eski’ye konuşan Akşener, “Çok uzun süreli mağduriyetler devam ediyor. Telafisi çok çok zor sonuçlara yol açıyor” diye belirtti ve ekledi:

“Sadece işlerini kaybetmiyorlar, finansal zarar görmüyorlar aynı zamanda itibarları da zedeleniyor. Bu hiçbir zaman tazmin edilemeyecek bir zarar.” 

Ruhat Sena Akşener, OHAL Komisyonu’nun yüzde 7 civarında başvuruya olumlu cevap verdiği ancak bu vakalarda zararların tamamının tazmin edilmediğini saptadıklarını aktardı ve “Komisyon dışında ihraçlarla ilgili bir itiraz mekanizması da yok” dedi.

“İhraçlar sebebiyle türlü mağduriyetler yaşamış kişilerin psikolojik ve sosyal hizmetleri ile finansal durumları gibi konularda uğradıkları her türlü zararın devlet tarafından bir an önce tazmin edilmesi gerekir.”


Programın tamamını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube