Ana SayfaEkonomi“Ekonomik krizin daha henüz başı; iflas edenler arasında bankalar da olacak”

“Ekonomik krizin daha henüz başı; iflas edenler arasında bankalar da olacak”

HABER MEREKEZİ – Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu durumu değerlendiren İktisatçı Jacob Kirkegaard “Bence krizin henüz başındayız” dedi ve şu uyarıda bulundu: “Türk lirası önemli ölçüde değer kazanmadıkça, iş yerleri kapanacak, borç ödeme zamanı geldiğinde iflas edenler olacak. Bu söylediğim bazı Türk bankaları için de geçerli.”

Türkiye ekonomisindeki endişe verici gidişat devam ederken, bir uyarı da Uluslararası Ekonomi Peterson Enstitüsü uzmanlarından Jacob Kirkegaard’dan geldi.

Amerika’nın Sesi’nin söyleşi yaptığı Kirkegaard, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye ekonomik krizde en kötüsünü geride bıraktı” açıklamasına katılmadığını belirterek, ekonomideki sıkıntıların özellikle orta sınıfa yansıdığını kaydetti.

Kirkegaard, “Bence krizin henüz başındayız. Önümüzdeki dönemde beklenmedik şeyler olabilir. Türk lirası önemli ölçüde değer kazanmadıkça, iş yerleri kapanacak, borç ödeme zamanı geldiğinde iflas edenler olacak. Bu söylediğim bazı Türk bankaları için de geçerli” dedi.

“Fiyatları güç kullanarak indirmek çaresizliğin göstergesi”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın açıkladığı enflasyonla mücadele planını da değerlendiren Kirkegaard’a göre yükselen döviz kuru sebebiyle artan fiyatları güç kullanarak aşağı çekmeye çalışmak ‘çaresizlik göstergesi.’

Kirkegaard son olarak bu tutumun devam etmesinin ‘pek çok iş yerinin iflas etmesi anlamına geleceği’ konusunda uyarıyor ve ekliyor:

“En vatansever esnafın bile malını satın aldığı fiyattan daha azına satabilmesi zor. Ya da bu malları artık satın almazlar, müşterilerine de satamazlar. O zaman da iş kaybı olur. Bunun sonucu ise ekonomik krizin daha da derinleşmesi.”

Previous post
Sonbahar festivallerinin en iyi 25 filmi arasında: ‘Anons’ vizyona girdi
Next post
Burası Eber Gölü: Su kaynaklarının önü kesilince 'çöle döndü'