Ana SayfaEkonomiEnflasyona zabıta müdahalesi dış basında: ‘Hükümetin artan umutsuzluğunun yansıması’

Enflasyona zabıta müdahalesi dış basında: ‘Hükümetin artan umutsuzluğunun yansıması’

HABER MERKEZİ – Hükümetin enflasyonla mücadele kapsamında başlattığı zabıta denetimi dış basında da kendine yer buldu. ABD merkezli Bloomberg gazetesi, zabıta denetimini ‘artan umutsuzluğun yansıması’ olarak değerlendirirken, ‘bu yöntemlerin yalnızca Türkiye’nin hesap verme gününü geciktirmeye yarayayacağı’ belirtildi.

Türkiye’de tüketici enflasyonu yüzde 25’lere dayanırken, hükümetin talimatı sonrası zabıtalar marketlere ve dükkanlara giriyor, fiyatları denetliyor, ürünlerin ağırlığını ölçüyor.

Söz konusu uygulamanın ‘usulsüz fiyat artışları’na karşı yapıldığı belirtilirken, pazar yerleri ile marketlerdeki bu denetleme yabancı basında da kendisine yer buldu.

ABD merkezli Bloomberg, zabıta denetimine, “Türk polisi markette diş macunu kontrolü yaparak enflasyonla mücadele ediyor…” başlıklı bir haberde yer verdi.

Sputnik’in aktardığı haberde, ‘iş üstündeki’ zabıtalara dair tanıklıklar da nakledildi.

‘Artan umutsuzluğun yansıması’

Habere göre Ankara Güngören’de Pazar sabahı denetime çıkan zabıtalardan Ahmet Ergal, “Fiyatları yazar kasadaki fiyatlarla karşılaştırıyoruz. Ürünlerin ağırlıklarını da kontrol ediyoruz. Her gün birkaç dükkana gidiyoruz” diyor.

Aynı ekipten bir diğer zabıta ise bulaşık makinesi için 120’li deterjan tableti paketini elinde sallayarak “Altın mı bulduk, ne!” diye bağırıyor.

Müşterilerin tanıklığına da yer veren Bloomberg, zabıta denetimini ‘politika yapıcılardaki giderek artan umutsuzluğun yansıması’ olarak yorumluyor.

Öte yandan haberde, ‘bu yöntemlerin yalnızca Türkiye’nin hesap verme gününü geciktirmeye yarayayacağı’ belirtiliyor.

Son olarak gazetenin görüş aldığı Bilkent Üniversitesi iktisat profesörü Erinç Yeldan, “Enflasyonla kolluk kuvvetlerini başvurarak mücadele edemezsiniz. Denetimler hükümetin haksız kazanca izin vermediği mesajını gönderebilir, ama bu, enflasyonla mücadelenin asli yöntemi olamaz” diyor.

Previous post
Ölümünden birkaç gün önce tamamlamıştı: Hawking'in son makalesi yayımlandı
Next post
İzmir Adliyesi'nde gaz kaçağı: Bina boşaltıldı, onlarca kişi zehirlendi