Ana SayfaEkonomiErdoğan’a göre döviz kuru ‘biraz arttı’, enflasyon ‘kıpırdandı’

Erdoğan’a göre döviz kuru ‘biraz arttı’, enflasyon ‘kıpırdandı’

HABER MERKEZİ – Ekonomideki gidişata ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, döviz kurları ve faizlerin ‘biraz artığını’, enflasyonun ise ‘kıpırdandığını’ savundu, “Biz sağlam durunca, ellerini ovuşturanlar da her zamanki gibi hüsrana uğradı” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni’nde konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gündeminde eğitim ve ekonomi vardı.

Eğitimde sıkıntılar yaşadıklarını kabul eden Erdoğan, “Eğitimde alt yapı ve kapasite bakımından çok büyük mesafe katetmemize rağmen içerik ve sistem konusunda hala sıkıntılarımız var. Yeni dönemde öncelikle hedefimiz, eğitimi hem içerik, hem sistem olarak Türkiye’nin hedeflerine katkı sağlayacak seviyeye çıkarmaktır” dedi.

Akademiye de mesaj veren Erdoğan, “Kendi bireysel çekişmelerinin, ideolojik saplantılarının ve kariyer hırslarının esiri kadrolarla dolu üniversitelerin hayırlı çıktılar üretmesi mümkün değildir” diye belirtti.

Erdoğan, döviz kurları ve faizlerin ‘biraz artığını’, enflasyonun ise ‘kıpırdandığını’ savunarak, şunları ifade etti:

“Son günlerde döviz kuru biraz yükseldi faizler aynı şekilde biraz arttı enflasyon biraz kıpırdadı diye birileri hemen ellerini ovuşturmaya başladı. Biz yine hedeflerimize kilitlendik gereken tedbirleri alıp yolumuza devam ettik. Cari açığı ortadan kaldırmaya yönelik adımları da birer birer atıyoruz. (Enflasyonla mücadele) Biz sağlam durunca, ellerini ovuşturanlar da her zamanki gibi hüsrana uğradı.”

Ekonomide neler oluyor?

Türkiye’de enflasyon rekor seviyelere fırlarken, Merkez Bankası’nın müdahalelerine rağmen Türk Lirası’nda yıl başından bu yana büyük gerileme yaşandı.

Yatırım bankaları Türkiye ekonomisi için ‘aşırı ısınma’ uyarıları yaparken, son olarak uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’nin ve ülkedeki kimi şirketlerle bankaların kredi notunu düşürdü.

Öte yandan yatırım bankaları ile uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının yanı sıra aralarında Nobel ödüllü Paul Krugman’ın da bulunduğu kimi iktisatçılar, Türkiye için kriz uyarısında bulundu.

Krugman, 1997’de yüksek büyüme hızına rağmen Doğu Asya’da baş gösteren kriz dönemine atıfta bulunarak, Türkiye’nin ‘kendi kendini besleyen bir ekonomik kriz’in eşiğinde olduğunun altınız çizerek şöyle konuştu: “Türkiye böyle bir şey karşısında kesinlikle çok kırılgan.”

Ayrıca Türkiye ekonomisindeki büyümedeki gerilemeyle beraber işsizlikteki artış da hız kazandı.

İktisatçılar, söz konusu gidişatın adının ‘stagflasyon’ olduğu belirtiliyor.

Bu durumun AKP’nin sorumluluğunda devam ettirilen neoliberal politikaların sonucu olduğunu vurgulayan kimi iktisatçılar, çözümün mülkiyete getirilecek farklı bir bakış açısında ve işçi sınıfının ihtiyaç ile taleplerini merkeze alan bir politikanın benimsenmesinde olduğunu kaydediyor.


Ekonomik daralmaya işaret: Türkiye 3 yıl sonra cari fazla verdi

“Ekonomik krizin daha henüz başı; iflas edenler arasında bankalar da olacak”

“Dolar’daki düşüş tersine dönebilir, bugünkü kur bile yüksek risk barındırıyor”

Enflasyon beklentisi yükseldi

Previous post
Konut satışları yüzde 9,2 azaldı
Next post
Beylikdüzü'nde toprak kayması: Toprak altında kalan işçi kurtarıldı