Ana SayfaManşet‘Erken seçim’ uyarısı: İktidar sonuna kadar zorlayacak, erteleme bile olabilir

‘Erken seçim’ uyarısı: İktidar sonuna kadar zorlayacak, erteleme bile olabilir

HABER MERKEZİ – Yaklaşan yerel seçimlere ilişkin webiz’de değerlendirmelerde bulunan HDP Grup Başkanvekili Bilgen, “Yerel seçimlerin ekonomik krizden etkilenmemek için erkene alınabilme ihtimalinin iktidar tarafından sonuna kadar zorlanacağını düşünüyorum” dedi, iktidarın seçimi erteleme yöntemine dahi başvurabileceğini savundu. Muhalefete ‘ittifak’ mesajı da veren Bilgen, ‘iyi bir oyun kuruculuk’ ile sandıktan iyi bir sonuç alınabileceğini söyledi.

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, partisinin yaklaşan yerel seçimlerle ilgili stratejisini, seçim öncesi iktidar kanadından gelen ‘kayyum’ açıklamalarını ve ‘erken seçim’ olasılığını’ webiz’de Sabiha Temizkan’a değerlendirdi.

Erdoğan’ın “kayyum” mesajı

Bilgen’e göre AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP’nin genel başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim öncesi ‘kayyum’ açıklamaları ‘başkanlık sisteminin iflasının teşhiri’ niteliğinde.

“Erdoğan’ın yerel seçimleri hedef göstererek yaptığı tarif ile Bahçeli’nin tarifini ortaya koyduğumuzda ortaya çıkan tablo şudur: Sistemin iflası teşhir edilmiş oluyor. Burada Erdoğan’ın tarzı, demokrasi kuralları içerisinde yenildiğinin ilanıdır. Seçim yoluyla kazanamayacağını kabul edip başka yöntemler kullanacağını söylüyor.

“HDP yeni kitlelere ulaşıyor, Erdoğan’ın mesajının hedefi bu yeni kitle. Bizim en zor şartlar altında bile partisine sahip çıkan bir kitlemiz var. Ancak Erdoğan’ın ‘kayyum’ açıklaması HDP’ye yeni oy verecek kesimi etkilemeye, korkutmaya yönelik. HDP’nin sadık kitlesini bu baskılar etkilemeyebilir ama yeni seçmenin irade geliştirmesini kesme eğilimi var. Sadece HDP’yi değil HDP’ye oy verenleri ve HDP ile beraber hareket edebilecek partileri zayıflatmaya dönük bir mesajdır Erdoğan’ınki.”

‘Erken seçim’ ihtimali

‘Erken seçim’ uyarısı da yapan Bilgen, seçimin öne çekilmesinin AKP açısından kritik olduğuna dikkat çekerek, “seçim öne çekilecekmiş gibi hazırlıklı olmak gerektiğini” söyledi.

“Yerel seçimlerin ekonomik krizden etkilenmemek için erkene alınabilme ihtimalinin iktidar tarafından sonuna kadar zorlanacağını düşünüyorum. Yerel seçimlerin erkene çekilmesine hatta iktidarın çeşitli manipülasyonlarla seçimi erteleme ihtimaline karşı da hazırlıklı olmak gerekiyor.”

‘İttifak’ mesajı

Yerel seçimlerde ittifak için somut görüşmeler yapılıp yapılmadığı sorusunu da yanıtlayan Bilgen, 16 Nisan referandumu ile 24 Haziran seçimlerini hatırlatarak, “Üçüncüsü belediye seçimleri ve belediye seçimleri muhalefet açısından daha iyi bir imkandır” dedi.

Bilgen, muhalefetin ‘iyi bir oyun kuruculuk’ yapmayı başarması durumunda sandık yoluyla yürütülen çalışmalardan iyi bir sonuç alınacağı mesajı verdi.


webiz’deki programın tamamını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz:

Twitter

Facebook

Youtube