Ana SayfaEkonomiGerekçesi stagflasyon: Merkez Bankası faizi sabit tuttu

Gerekçesi stagflasyon: Merkez Bankası faizi sabit tuttu

HABER MERKEZİ – Merkez Bankası, politika faizini yüzde 24 seviyesinde tutma kararı aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, yüksek enflasyonun sürebileceği ve ‘iktisadi faaliyetinin yavaşladığı’ uyarısı yapıldı.

Merkez Bankası (MB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün gerçekleştirdiği toplantıda aldığı faiz kararını duyurdu.

Yapılan açıklamada, faizde değişikliğe gidilmediği kaydedilerek, politika faizi yüzde 24’de tutuldu.

MB’nin TL’deki değer kayıplarının durması ve bankanın son dönemde gerçekleştirdiği kuvvetli sıkılaştırmanın etkinin görülmesi adına politika faizini sabit tutması bekleniyordu.

Eylül ayında politika faizinde yüzde 17.75’ten yüzde 24’e artışa gidilmişti.

MB’den açıklama

PPK’nin ardından MB tarafından yapılan açıklamadan bazı satır başları şöyle:

  • Son dönemde açıklanan veriler ekonomideki dengelenme eğiliminin belirginleştiğini göstermektedir.
  • Dış talep gücünü korumakla birlikte finansal koşullardaki sıkılaşmanın da etkisiyle iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam etmektedir.
  • Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir.
  • İç talep koşullarındaki zayıflamanın enflasyon görünümündeki bozulmayı kısmen sınırlayacağı düşünülse de fiyatlama davranışlarına dair yukarı yönlü riskler devam etmektedir.

İktisatçılar ne diyor?

Merkez Bankası’nın kararını ve açıklamasını yorumlayan kimi iktisatçıların Twitter üzerinden yaptığı değerlendirmeler şöyle:

Uğur Gürses

Merkez Bankası yine ve yeniden enflasyonun gerisinde kalmaya, TL’deki potansiyel kayıplara pencere aralamaya, “yangına geç kalan itfaiye” olmaya devam ediyor.

Ümit Akçay

MB yaptığı açıklamada ‘stagflasyona giriyoruz’ diyor. İlk olarak ekonomik daralmaya, ‘iktisadi faaliyetteki yavaşlama devam’ ediyor diyerek; ikinci olarak da enflasyonun süreceğine ‘fiyatlama davranışlarına dair yukarı yönlü riskler devam etmektedir’ diyerek işaret etmiş.

Banu Kıvcı Tokalı

MB faiz kararında beklendiği gibi değişiklik yok. Enflasyonda hala yukarı riskler gündemde. Enflasyonla topyekün mücadele kapsamında son sektörel fiyat indirimlerinin etkisine yönelik herhangi bir değerlendirme bulunmuyor. TCMB bu konuda temkinli kalmayı tercih ediyor.


“Krizin reel kesim ayağına girmiş bulunuyoruz”


Stagflasyon nedir?

Ekonomideki durgunlukla yüksek enflasyonun aynı anda görüldüğü duruma stagflasyon adı veriliyor.




Önceki Haber
Gazeteci Hüseyin Aykol'a ertelemesiz hapis cezası
Sonraki Haber
Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı başlıyor