Ana SayfaDünyaHambach ormanında ağaçların kesilmesine durdurma, madenciliğe devam kararı

Hambach ormanında ağaçların kesilmesine durdurma, madenciliğe devam kararı

HABER MERKEZİ – Almanya’da Hambach ormanındaki ağaçların kesilmesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ancak ağaçlara zarar verilmediği müddetçe madenden kömür çıkarmaya devam edilebileceği açıklandı.

Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde İdare Yüksek Mahkemesi, açık linyit madenciliği işletmesinin genişletilmesi için sürekli küçültülen Hambach ormanında ağaçların kesimine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkeme, Almanya Çevre ve Doğa Koruma Birliği’nin (BUND) şikâyeti ile ilgili incelemenin sürdüğünü ve inceleme sonuçlanana kadar enerji şirketi RWE’nin ormanda ağaç kesimi yapamayacağına hükmetti.

DW Türkçe’nin haberine göre İdare Yüksek Mahkemesi böylece Köln İdare Mahkemesi’nin konuyla ilgili daha önce verdiği kararı bozmuş oldu.

Kömür çıkarmaya devam kararı

Ancak mahkeme kararında, ağaçlara zarar vermediği müddetçe RWE’nin madenden kömür çıkarmaya devam edebileceği kaydedildi.

Öte yandan Hambach ormanında, bugün “Ormanı kurtaralım! Kömürü durduralım!” (Wald retten! Kohle stoppen!) sloganıyla düzenlenecek gösteriye yaklaşık 20 bin kişinin katılması bekleniyor.

14 yıldır süren mücadele

RWE’nin madencilik çalışmalarına başladığı 1978 yılından itibaren bölgedeki ormanın yüzde 90’a yakını yok edildi.

Yaşam savunucuları ise bu alanın, nesli tükenme tehdidi altındaki 140 canlı türüne ev sahipliği yaptığını belirterek, ormanın koruma alanı ilan edilmesini talep etti.

Aktivistler, 2004 yılından beri süren mücadele boyunca madene karşı çıktı, madenin genişletilmesini engellemek için ormanda ağaç evler kurdu.

Hatta, binlerce aktivist, geçtiğimiz sene ülkenin Bonn kentinde Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen iklim görüşmelerini protesto etmek ve Hambach ormanını gündeme getirmek için gösteri düzenledi. Ancak gösteriye polis müdahale etti.

Hambach ormanında ağaçların kesilmesini protesto eden aktivistlerin bulunduğu son ağaç evin tahliyesi ise Ekim ayı başında tamamlandı.

Ormandaki ağaç evleri tahliye etmek için polisin yaptığı operasyon esnasında bir gazeteci de hayatını kaybetti.




Önceki Haber
Leyla Güven: CHP’li Berberoğlu’nun tahliyesinin zamanlaması çok manidar
Sonraki Haber
Erdoğan'dan özel sektöre 'destek': Her kriz beraberinde birçok fırsatı da getirir