Ana SayfaGüncelHDP 6 yaşında: “Zindanlara sığmaz, zulme boyun eğmeyiz; bitmiyoruz, gitmiyoruz”

HDP 6 yaşında: “Zindanlara sığmaz, zulme boyun eğmeyiz; bitmiyoruz, gitmiyoruz”

HABER MERKEZİ – HDP’nin 6. kuruluş yıl dönümünde konuşan partinin eş genel başkanı Buldan, “HDP bir çınardır” dedi, partisine dönük baskılara değinerek tutuklu vekilleri andı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi: “Zindanlara sığmaz, zulme boyun eğmeyiz; bitmiyoruz, gitmiyoruz, gitmeyeceğiz.” Rahip Brunson’un serbest bırakıldığı gün Erdoğan’ın “Münbiç’e gireceğiz” dediğini anımsatan Buldan, bunu, 24 Haziran seçimleri öncesi Afrin’e yönelime benzetti. Yerel seçim öncesi AKP kanadından sıkça gelen ‘kayyum’ açıklamalarına da tepki gösteren Buldan, “Hedefi belli; kaybedeceği yerel seçimleri gasp etme yolunu aramakta” dedi.

Partisinin 6. kuruluş yıl dönümü haftasına denk gelen grup toplantısında konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, gündemdeki konulara dair değerlendirmelerde bulundu.

HDP’nin 6. kuruluş yıl dönümünü kutlayan Buldan, partinin simgesine göndermede bulunarak “HDP bir çınardır” dedi.

“HDP, Kürt, Türk, Ermeni, Arap, Çerkez, Alevi, Süryani, Êzîdî, Hristiyan, Müslüman bütün kimlik ve inançların sırtını dayadığı koca bir çınar ağacıdır.

“HDP, sokakta, meydanda, tarlada, fabrikada, madende, inşaatta emeği sömürülen işçidir, emekçidir.

“HDP dili, kültürü ve varlığı yok sayılan Kürt’tür. 74 fermandan geçirilen Ezîdî’dir. HDP, barış için semaha dönen Alevi’dir, Hatay’ın Uzun Çarşısında bir Arap’tır, Mor Gabriel’de bir Süryani’dir, Sur küçelerindeki bir Ermeni’dir, Ulu Cami’deki bir Müslüman’dır.

“Bir tarafımız Mazlum Doğan’a, diğer tarafımız Mehmet Tunç’a, Asya Yüksel’e, Sakine’ye, Seve Demir’lere uzanır. Bizler, altı yaşında bir parti olarak çok genç, ama kırk yıllık geleneği olan bir parti olarak çok köklüyüz. Bir yanımızda Mahir Çayan durur diğer yanımızda Şeyh Bedrettin.”

“HDP, zalimler önünde diz çökmeyen ve zalimlere dert olan Seyit Rıza’nın, Dağkapı Meydanında darağacına giderken dik duruşuyla bir halka var olma direncini veren Şeyh Sait’in, Karadeniz’in azgın dalgalarında Mustafa Suphilerin, sosyalist mücadelenin aydınlık yüzü Behice Boranların, idam sehpasında Türk ve Kürt halklarının mücadelesini haykıran Denizlerin, zindanlarda direnişin simgesi İboların, Kemallerin, Hayrilerin, Orhan Doğanların mücadele mirasına sahiptir.

“HDP dündür, bugündür, yarınlarımızdır. Yeni yaşamdır. Özgür yaşamdır. HDP, “BİZ”leriz. HDP Roboski’deki ağıttır. HDP Gezi direnişindeki isyandır. HDP Soma’daki çığlıktır. HDP, Cumartesi Annelerinin gözündeki yaştır. HDP, yok edilmeye çalışılan ağaçların, ormanların kök saldığı filizdir. HDP Fırat’tır, Dicle’dir, Munzur’dur, Kızılırmak’tır.”

Öcalan mesajı

HDP fikriyatının PKK lideri Abdullah Öcalan’a ait olduğu vurgusu yapan Buldan, Öcalan’ın “Türkiye halklarının eşit ve özgür ortak geleceğini düşünen, bunun için mücadele eden bir lider ve halklar arası bir köprü” olduğunu dile getirdi.

Buldan, HDP fikriyatının Öcalan’ın “halkların ortak geleceğine olan inancının bir göstergesi” olduğunu da söyledi.

Avukatları dahil kimseyle görüştürülmeyen Öcalan’ın cezaevi koşullarına dikkat çeken Buldan, “Tecridi mutlaka kırmalıyız” dedi.

Tutuklu vekiller: “Zindanlara sığmayız”

2015 yılından bu yana HDP’nin demokratik siyasetin dışına atmaya çalışıldığını ifade eden Buldan, tutuklamalara dikkat çekti.

HDP’nin tutuklu seçilmişlerinin isimlerini sayan Buldan, “HDP zindanlara sığmaz, HDP zulme boyun eğmez. HDP uçsuz bucaksız bir halk deryasıdır” diye konuştu.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Buldan, “Sen bu kararlılıkla baş edemezsin. Buradayız Erdoğan, bitmiyoruz, gitmiyoruz, gitmeyeceğiz” dedi.

Yerel seçim: “Aynı film sahnede; 24 Haziran’da Afrin, şimdi Münbiç”

ABD’li rahip Andrew Brunson’un bırakıldığı gün Erdoğan’ın “Fırat’ın doğusunu darmadağın edeceğiz, Münbiç’e de gireceğiz” dediğini hatırlatan Buldan, 24 Haziran seçimleri öncesi Afrin’e yönelik operasyona dikkat ederek, şöyle devam etti:

“Şimdi yerel seçimler var sırada. ‘Münbiç’e gireceğiz’ diyor. Aynı film tekrar sahnede. İdlib’ten atılan çeteleri mi yerleştireceksiniz?

“Bunların tek derdi, halkların kendi özgücüyle demokratik özerk bir yönetim oluşturmasını engellemektir. Çünkü iyi biliyorlar ki Rojava’da oluşacak demokratik yönetim, Türkiye’deki katı merkeziyetçi, otoriter tekçi yönetimi daha da sorgulanır, tartışılır hale getirecektir. Bundan korkuyorlar.”

Erdoğan’ın “kayyum” açıklaması

Erdoğan’ın “kayyum atarız” açıklamalarına da tepki gösteren Buldan, “Hedefi belli; kaybedeceği yerel seçimleri gasp etme yolunu aramakta. Akşam sabah kayyumdan bahsediyor. Kayyumla yatıp kalkıyor. Dikkat edilirse kendi adaylarından hiç söz etmiyor. Kayyuma sarılması aslında siyaseten yenildiklerinin, bittiklerinin de bir ifadesidir. Korkunun ifadesidir. Halkın içine çıkacak halleri yok” değerlendirmesinde bulundu.

AKP-MHP ittifakının anketlerde oy kaybı yaşadığını sözlerine ekleyen Buldan,”HDP’yi parlamentodan silemediniz, gücünüz yetmedi. Yerel yönetimlerden de silemeyeceksiniz. Parlamentoda çoğunluğu kaybettiniz, yerelde de kaybedeceksiniz” dedi.

Buldan, “İnsanlar sadece oy kullanmak için sandığa gitmiyor, 40 yıllık mücadele iradesini gösteriyor. Bizim her bir oyumuzun arkasında bu irade vardır” diye devam etti.

Previous post
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a ‘İş Bankası’ yanıtı
Next post
Can Dündar ve İlhan Tanır hakkında kırmızı bülten kararı