Ana SayfaGüncelHDP hariç: Meclis’te Irak-Suriye tezkeresi dört partinin oylarıyla kabul edildi

HDP hariç: Meclis’te Irak-Suriye tezkeresi dört partinin oylarıyla kabul edildi

HABER MERKEZİ – Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi, Meclis’te grubu bulunan beş partiden AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulu’nda yeni yasama yılının ilk faaliyeti sınır ötesi operasyon yetkisinin bir yıl süreyle daha uzatılmasına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşülmesi oldu.

Irak ve Suriye’ye sınır ötesi operasyona yetki veren tezkere Meclis’te grubu bulunan dört partinin oylarıyla kabul edildi.

Tezkereye HDP karşı çıkarken, AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti ise ‘Evet’ oyu verdi.

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre tezkere üzerine ilk sözü alan İYİ Parti Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erzonan, “Biz bu tezkereyi bir çaresizliğin ve çözümsüzlüğün özeti olarak görmekteyiz. Ancak yine de ulusal sorumluluklarımızın bilincinde olarak ve iktidarın da günümüz koşullarında daha iyi politikalar üretemeyecek durumda olmasından ötürü tezkereye olumlu oy vereceğimizi belirtmek isterim” dedi.

İYİ Partili Erozan’ın ardından söz alan MHP Bursa Milletvekili Mustafa Hidayet Vahapoğlu da partsinin tezkereye olumlu oy vereceğini söyledi.

HDP: Savaş tezkerelerini değil, ekonomik krizi görüşmeliydik

Daha sonra HDP adına söz alan Diyarbakır Milletvekili Hişyar Özsoy ise Meclis’in ilk haftasında “savaş tezkeresi” konuşulduğunu ifade ederek, “Bizim şu an savaş tezkerelerini değil, ekonomik krizi görüşüyor olmamız lazımdı. İflas eden şirketler, zamlar, intihar eden insanlar, dağılan aileler; bütün bunları konuşmamız gerekirken güvenlikçi savaş politikaları üzerine yani ekonomiyi, bütçeyi tüketen politikalar üzerine, tezkereler üzerine konuşuyoruz. Hiç iyiye işaret değil bu durum” dedi.

CHP’den tezkereye ‘Evet’

CHP Milletvekili Ahmet Ünal Çeviköz ise, “Bu tezkerenin maceraperest bir yönetimin elinde terörle mücadele etmenin çok ötesine geçerek bir silaha dönüşebileceği endişesini taşıyoruz” dedi.

Ancak tezkereye olumlu baktıklarını ifade eden Çeviköz, şunları söyledi:

“Biz bu tezkereye AKP’nin Ortadoğu’nun hamisi olma hayalleri için değil yurt topraklarına şehit cenazeleri gelmesin diye olumlu bakmak istiyoruz; biz bu tezkereye ülkemize cihatçı terörist akımını önlemek için olumlu bakmak istiyoruz; biz bu tezkereye zamanın dışişleri bakanının ‘öfkeli gençler’ dediği IŞİD’e karşı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eli güçlensin diye olumlu bakmak istiyoruz; biz bu tezkereye Suriye’de insani bir dram yaşanmasın diye olumlu bakmak istiyoruz.”

Yapılan konuşmaların ardından oylamaya gidildi ve tezkere AKP, CHP, MHP ve İYİ Parti’nin oylarıyla kabul edildi.

Kabul edilen tezkereyle birlikte sınır ötesi operasyon yetkisi 30 Ekim 2019 tarihine kadar bir yıl süreyle daha uzatıldı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Demirtaş'tan mahkeme heyetine: Seçimlerde taraf oldunuz, dışarıda olsaydım sonuç farklı olacaktı
Sonraki Haber
“Gülen'in yerleşkesi önünde güvenlik görevlisi şüpheli bir kişiye ateş açtı”