Ana SayfaEğitimHDP’den 5 Ekim mesajı: ‘Öğretmenlik ciddi bir saldırı ile karşı karşıya’

HDP’den 5 Ekim mesajı: ‘Öğretmenlik ciddi bir saldırı ile karşı karşıya’

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayısıyla yaptıkları açıklamada, “Öğretmenler ve öğretmenlik mesleğinin itibarı ciddi bir saldırı ile karşı karşıyadır” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü dolayasıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada öğretmenler için “Eğitim sistemi bir toplumun değerlerini, geleceğini inşa eden en önemli toplumsal süreçse, öğretmenler de bu süreci biçimlendiren, ona ruhunu veren yapı ustalarıdır. Bir toplumun insana verdiği değer, en net şekilde eğitime ve öğretmene verdiği değerden anlaşılır” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye’de eğitim sisteminin son 16 yıllık süreçte büyük bir kaos ve kriz yaşadığı vurgulanan açıklamada, “Öğretmenler ve öğretmenlik mesleğinin itibarı ciddi bir saldırı ile karşı karşıyadır” denildi.

‘KHK rejimi ve itibarsızlaştırılan meslek’

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile işinden ihraç edilen öğretmenlere dikkat çekilen açıklamada devamla şu ifadeler kullanıldı:

“Ülkenin içinde bulunduğu ağır ekonomik koşullar ve kriz ile hukuk dışı uygulamalar; adeta yap-boz tahtasına döndürülen eğitim sistemi; sürgün, ihraç, güvenlik soruşturmaları, siyasi baskı sopasıyla öğretmenlerin mesleklerini özgürce icra etmelerinin önüne geçilmesi; artık süreklileştirilen KHK rejimi; iktidarın mesleği itibarsızlaştıran açıklamaları; ataması yapılmayan 400 bin öğretmene her geçen gün yenilerinin eklenmesi öğretmenlerin her geçen gün ağırlaşan sorunlarının sadece bazılarıdır. Türkiye’de farklı anadillere sahip halkların, rejimin tekçi anlayışı nedeniyle kendi anadillerinde eğitim görememeleri, eğitim sisteminin önemli yetersizliklerinden birisidir. Ortada hiçbir hüküm olmadan son 2 yılda 42 bine yakın eğitim ve bilim emekçisinin KHK’ler vasıtasıyla ihraç edilmiş olması büyük bir utançtır. Böylesi bir eğitim sisteminin sağlıklı nesiller yetiştirmesi mümkün değildir. “

‘HDP eğitim ve bilim emekçileriyle bir arada mücadeleye devam edecek’

Öğretmenlerin koşullarının düzeltilmesi gerektiği çağrısında bulunulan açıklamada şöyle denildi:

“Çocuklarımızın ve gençlerimizin geleceğini bugünden kurmak, öğretmenlerin çalışma ve yaşama koşullarını iyileştirmekle, öğretmenlerin niteliklerini artırmayı hedefleyen politika ve uygulamaları bir an önce hayata geçirmekle mümkün olabilecektir. Bu uğurda HDP, bütün eğitim ve bilim emekçileriyle bir arada mücadele etmeye devam edecektir. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü, bütün eğitim ve bilim emekçilerinin uluslararası alanda birlik, dayanışma ve örgütlü mücadelesinin simgesi olan evrensel bir gündür. 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nün 25. yıl dönümünde, başta ülkemiz olmak üzere, dünyanın dört bir yanında bütün zorluklara rağmen fedakarca görev yapmaya devam eden öğretmenlerin Dünya Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.”

Previous post
Nobel Barış Ödülü, Nadya Murad ve Denis Mukwege'ye verildi
Next post
Interpol Başkanı Hongwei bir haftadır kayıp