Ana SayfaGüncel“Her hafta en az bir asker şüpheli biçimde intihar ediyor, nedeni araştırılsın”

“Her hafta en az bir asker şüpheli biçimde intihar ediyor, nedeni araştırılsın”

HABER MERKEZ – HDP, zorunlu askerlik görevi sırasında intihar ettiği iddia edilen şüpheli tüm asker ölümlerinin nedenlerinin araştırılmasını talep etti.

Son günlerde farklı şehirlerden gelen şüpheli asker ölümleri haberleri artarken konu Meclis gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinde, “Bugün Türkiye’de neredeyse her hafta en az bir askerin şüpheli biçimde intihar ettiği kamuoyuna yansımaktadır” dedi.

HDP’li vekil, Savunma Bakanlığı’nın yalnızca 2002-2013 yılları arasında intihar ettiği iddia edilen zorunlu asker sayısını bin 36 olarak açıkladığını hatırlatarak, “Ancak son 5 yıllık dönemde zorunlu askerlik sırasında yaşanan şüpheli intihar sayısına ilişkin basına ve kamuoyuna yansıyanların dışında bir veri bulunmamaktadır” dedi.

“Zorunlu askerlik sırasında intihar ettiği iddia edilen şüpheli vakalara bakıldığında özellikle askeri bölgelerde zorunlu askerlik yapan başta Kürtlere yönelik olmak üzere gerçekleşen yaşam hakkı ihlallerine ve vücut bütünlüğüne yönelik suçlar ile işkence suçlarıyla ilgili etkili bir soruşturma ve kovuşturma yapılmadığı görülecektir.

“Dolayısıyla bu etkin kovuşturma ve soruşturmalara cezasızlık olgusu da eklenince kötü muameleye dair caydırıcılık durumu da ortadan kaybolmaktadır.”

Zorunlu askerlik sırasında yaşanan şüpheli intihar vakalarının genel olarak askeri savcılıklar aracılığıyla soruşturulduğunu da belirten HDP’li Koç, askeri savcılıklar tarafından gerçekleştirilen soruşturmaların takipsizlikle neticelenmesinin yaşanan intiharların esas nedenlerinin belirlenmesinin önünde önemli bir engel teşkil ettiğini belirterek, davaları sivil mahkemelerin yürütülmesi gerektiğini kaydetti.

Koç, zorunlu askerlik görevi sırasında intihar ettiği iddia edilen şüpheli tüm asker ölümlerinin nedenlerinin araştırılmasını talep etti.


Kilis’te şüpheli asker ölümü

Bir şüpheli asker ölümü de Ankara’da


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
22 aydır tutukluydu: HDP'li Doğan Erbaş tahliye edildi
Sonraki Haber
Nusaybin Davası: "Bu, özel olarak kurulmuş bir mahkeme"