Ana SayfaÇalışma YaşamıHRW’nin 3. Havalimanı raporunda Türkiye’ye çağrı: İşçileri serbest bırakın

HRW’nin 3. Havalimanı raporunda Türkiye’ye çağrı: İşçileri serbest bırakın

HABER MERKEZİ – İnsan Hakları İzleme Örgütü, iş cinayetleri ve kötü çalışma koşulları nedeniyle işçilerin protestolarına neden olan 3. Havalimanı’nın ilk etabının açılışı öncesinde yayımladığı raporda, tutuklu inşaat işçilerinin serbest bırakılması için Türkiye’ye çağrıda bulundu. Ayrıca eylem yaptıkları için işinden edilen işçilerin geri dönmesi talep edildi.

İstanbul 3. Havalimanı’nın ilk etabı, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla bugün açılıyor.

İş cinayetleri ve tutuklamalar

Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu’nca kurulan İstanbul Grand Airport (İGA) isimli şirketin işlettiği havalimanı 29 Ekim’e yetiştirilmeye çalışılıyordu.

Öyle ki 29 Ekim’e yetiştirilebilmesi için havalimanındaki inşaat işçilerinin çalışma saatlerinin uzatıldığı, iş güvenliğinin hiçe sayıldığı belirtiliyordu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre bugüne dek en az 38 inşaat işçisi havalimanının yapımında yaşanan iş cinayetleri sonucu hayatını kaybederken, insani çalışma koşulları talep eden işçiler ise polislerce düzenlene baskınla hedef alınmıştı.

Yüzlerce işçi gözaltına alınırken, aralarında  Devrimci Yapı, İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası Genel Başkanı Özgür Karabulut’un ve İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası (İYİ-SEN) yöneticilerinin de bulunduğu 31 işçi halen tutuklu.

HRW’den ‘işçiler serbest bırakılsın’ çağrısı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), tutuklu inşaat işçilerinin serbest bırakılması için Türkiye hükümetine çağrıda bulundu.

Çalışma koşullarını protesto eden çok sayıda işçinin işten çıkarıldığı ve haklarında cezai işlem başlatıldığı vurgulanan bir rapor yayımlayan HRW’nin çağrısı şöyle:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son mega projesinin cam ve çelik duvarlarının arkasında, kötü çalışma koşullarını protesto eden 30 işçi ve bir sendika başkanı hapiste tutuluyor. Hapisteki işçiler serbest bırakılmalı, tüm işçiler hakkında açılmış ceza soruşturmaları düşürülmeli ve protesto eylemi yaptıkları için haksız olarak işten çıkartılmış diğer tüm işçiler de işlerine geri dönebilmeli.”

Previous post
İş cinayetinde işverenden 'savunma': İşçi değil hamaldı
Next post
'Birlikte hareket için': Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi göreve başlıyor