Ana SayfaGüncel‘Hukuk enkaz altında olduğu için’: Türkiye’den Almanya’ya iltica başvuruları arttı

‘Hukuk enkaz altında olduğu için’: Türkiye’den Almanya’ya iltica başvuruları arttı

HABER MERKEZİ – Almanya’ya iltica başvurusunda bulunan Türkiye vatandaşlarının sayısı son aylarda artış kaydetti. Bu yılın Ocak ve Ağustos ayları arasında 3 bin 248 Türkiye vatandaşı Almanya’ya iltica başvurusu yaptı.

Almanya’ya iltica talebinde bulunan Türkiye vatandaşlarının sayısının arttığı bildirildi.

Veriler, Almanya hükümetinin Sol Parti’nin soru önergesine verdiği yanıta dayanıyor.

Buna göre Türkiye’den Almanya’ya 2017 yılının Ekim ayında bin 59 ile en yüksek seviyeye ulaşan iltica başvuruları daha sonra azalma kaydetti. Ancak bu başvurular daha sonra yeniden artmaya başladı.

DW Türkçe’nin Almanya basınından aktardığına göre bu yıl Almanya’ya iltica talebinde bulunan Türkiye vatandaşlarının aylara göre dağılımı şöyle:

  • Temmuz ayında bin 300
  • Ağustos’ta bin 120
  • Ocak ayından Ağustos’a kadar iltica talebinde bulunan Türkiye vatandaşlarının sayısı ise 3 bin 248

“Türkiye’de hukuk enkaz altında”

Sol Parti Meclis Grup Başkanvekili Sevim Dağdelen bu yıl iltica talebinde bulunan 3 bin 249 Türkiye vatandaşından yaklaşık yarısına koruma statüsü verildiğini, bu durumun “Türkiye’de demokrasi ve hukukun üstünlüğünün enkaz altında olduğunu” gösterdiğini belirtti.

“Bu gelişme ışığında Alman-Türk ilişkilerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la normalleşmesini dile getirenler, siyasi açıdan sorumsuzca davranmış olacağı gibi Türkiye’deki demokrat muhalefete de ihanet etmiş olur.”

Türkiye’den Almanya’ya iltica başvurusunda bulunanlar arasında koruma statüsü alanların sayısı 2016 Temmuz’undaki darbe girişiminden bu yana arttı.

Sevim Dağdelen, Almanya hükümetinin Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) müzakerelerini sonlandırılması, Gümrük Birliği’nin genişletilmesine “hayır” demesi ve Türkiye’ye silah ihracatını durdurması gerektiğini belirtti.