Ana SayfaGüncel“İhbar Erdoğan’dan, operasyon seçime dönük; çocukların kafasına bile silah dayadılar”

“İhbar Erdoğan’dan, operasyon seçime dönük; çocukların kafasına bile silah dayadılar”

HABER MERKEZİ – Diyarbakır merkezli operasyonun yerel seçimlere dönük olduğunu söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Temelli, “İhbarı kimin yaptığını biliyoruz, Erdoğan her gün ihbarda bulunuyor” dedi. Operasyonlar esnasındaki hak ihlallerine dikkat çeken Temelli, ters kepçe uygulamasından kafaya silah dayamaya ve çocuklara şiddete kadar işkence uygulamaları olduğunu bildirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin merkez yöneticileriyle birlikte siyasetçi ve gazetecilere dönük operasyonun gerçekleştirildiği Diyarbakır’a geldi ve burada düzenlediği basın toplantısında operasyonlar esnasındaki işkence uygulamalarına dikkat çekti.

“Operasyonlar yerel seçimlere dönük”

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada yer alan “İsimsiz ihbar” ile ilgili konuşan Temelli, “İhbarın kimin yaptığını biliyoruz, Erdoğan her gün ihbarda bulunuyor. Nefret ve saldırgan söylemiyle sürekli bunu yapmakta” dedi.

Operasyonların yerel seçimlere dönük olduğunu söyleyen Temelli, “Yerel seçimler geliyor, beş aylık bir süre var, yetmezliği gidermek için şiddet ve saldırgan yöntemlere başvuruyorlar, bu kampanyayı başlattılar” dedi.

Hak ihlalleri ve polis şiddetini anlattı: “Çocuklara da şiddet”

Operasyonların ‘gözaltı’ olarak değerlendirilemeyeceğini ifade eden Temelli, “En vahşi ve akıl dışı yöntemler ve saldırganlıklarla arkadaşlarımız gözaltına alındı” diye konuştu.

Operasyon emrini veren savcıya “Neyin şovunu sergiliyorsunuz?” diye seslenen Temelli, operasyonlar sırasındaki hak ihlallerini de şöyle anlattı:

“Polis devleti uygulamasını bu operasyonlar çerçevesinde hep beraber izledik. Kapıyı açmaya hazır olan insanları bütün kapıları kırarak gözaltına alıyorsunuz. Kapıları kırarak mesaj vermeye çalışıyorsunuz. Bu nasıl savcıdır, talimat verirken kapı kırma emri de veriyor. Sadece kapı kırma emri değil, çocuklara kadar herkese şiddet uygulanmış, kafalarına silah dayanmıştır.

“Darp var, işkence var, çocuklara yapılan muameleler var. Akla hayale sığmayacak uygulamalar var.

“Derya Aslan’a takılan ters kelepçe bıçakla açılmıştır. Bıçakla arkadaşımız yaralanmıştır. Belediye Eşbaşkanımız Gülay Özavcı’nın evine, eşini gözaltına almak için gidiyorlar. Kendisine işkence yapılıyor ve sırtına basıyorlar. Özellikle kadın arkadaşlarımızın gecenin o saatinde pijamalarını çıkartıp, gündüz giysisi giymesine izin verilmiyor. Bu şekilde gözaltına alınıyorlar.

“Bu nasıl bir ahlak, kadına yönelik şiddet HDP’nin kadın partisi olduğundan kaynaklandığını biliyoruz. Şiddet evlerin içine kadar uygulanmıştır.”

Ayrıca Temelli, gözaltında geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye kaldırılan DTK Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu’nun sağlık durumuna ilişkin de, “Dile getirmesine rağmen hastaneye gitmesi engellendi. Arkadaşımız yaşamını kaybedebilirdi. Şu anda 48 saat yoğun bakımda müşahede altında kalacak” bilgisini verdi.

HDP Eş Genel Başkanı ihmale dikkat çekerek, “Bu, düşmanca yaklaşımın sonucudur” dedi.

Avukatlara da gözaltı: “Savunma hakkı bile engelleniyor”

Operasyonlar kapsamında avukatların gözaltına alındığını ve savunma hakkının engellendiğini de ifade eden Temelli, “Avukatlar müvekkillerini görmeye gidiyorlar, avukat olarak yapmaları gereken işlemler var. Avukatları gözaltına alıyorlar” dedi.

Temelli anlattıklarının sadece bir kaç örnek olduğunu belirterek, yaşananlarla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

“Demokratik siyaset” kampanyası

Gözaltına alınan siyasetçi ve gazetecilerin serbest bırakılması çağrısında bulunan Temelli, “Adalete sahip çıkması gereken sadece halk değil, aynı zamanda mahkemelerdir” dedi.

Temelli baskılara karşı “demokratik siyaset” kampanyası başlattıklarını da duyurdu.

“Tüm halkımızla beraber barış ve demokrasi kampanyası başlattık. Bir tarafta şiddetin, kayyumcuların kampanyası, demokratik siyaseti tasfiye etme peşinde olanların kampanyası; diğer tarafta halkın kampanyası, diz çökmeyen, dile gelen halkın kampanyası. O dilde barış ve demokrasi var. Tüm Türkiye halklarına, kadınlara, emekçilere çağrı yapıyoruz; demokrasiye kast etmiş bu aklı durduralım.”

Previous post
Kaşıkçı hala kayıp: ABD soruşturmaya dahil oldu, Ankara Riyad'a çağrı yaptı
Next post
Bahçeli: CHP'nin İş Bankası hisseleriyle ilgili teklif gelirse destekleriz