Ana SayfaGüncelİHD: Ölüm orucundaki Vefa Kartal’ın yaşamı, cezaevi idaresinin iki dudağı arasında

İHD: Ölüm orucundaki Vefa Kartal’ın yaşamı, cezaevi idaresinin iki dudağı arasında

HABER MERKEZİ – Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan Vefa Kartal, tedavisi yapılmadığı ve hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 89 gündür ölüm orucunda. İHD, Vefa Kartal’la ilgili yaptığı açıklamada “Kartal’ın yaşamı, cezaevi idaresinin iki dudağı arasında. Cezaevi idaresini sorumluluğa davet ediyoruz” dedi.

Hasta tutuklu Vefa Kartal’ın tutulduğu Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde başlattığı ölüm orucu eylemi bugün 89’uncu gününde.

18 Eylül 2017’den bu yana tek kişilik hücrede tutulan Kartal’ın sağlık durumu kritik aşamaya gelirken, kardeşi Umut Kartal ağabeyinin bilincinin kapandığını bildirmişti.

Ağırlaştırılmış müebbet cezası aldığı için görüşleri 15 günde bir yapılan Kartal’ın 10 Ekim’e kadar görüş yapması engelleniyor.

İHD: Yaşamı, cezaevi idaresinin iki dudağı arasında

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, dün yayımladığı açıklama ile Vefa Kartal’ın ölüm orucunu bırakmasının cezaevi idaresinin basit bir kararına bağlı olduğuna dikkat çekti.

Açıklamada, “Vefa Kartal’ın yaşamı, cezaevi idaresinin iki dudağı arasında. Cezaevi idaresini sorumluluğa davet ediyoruz” denildi.

İHD tarafından Kartal’ın ölüm orucunun 88’inci gününde yapılan açıklama şöyle:

“Ölüm orucunun 88. gününde bulunan Vefa Kartal, ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü ve 24 yıldır değişik hapishanelerin dört duvarları arasında yaşam mücadelesi veriyor. 24 yıl boyunca hapishane koşulları nedeniyle pek çok eyleme katıldığı için ciddi sağlık sorunları bulunan Vefa Kartal,  bu kez hapishane koşulları nedeniyle ölüm orucu yapmadığını söylüyor. Ancak ölüm orucunu bırakması cezaevi idaresinin basit bir kararına bağlı. Vefa Kartal’ın yaşamı, cezaevi idaresinin iki dudağı arasında. Ölümünden ya da bu eylemi nedeniyle yaşayacağı sağlık sorunlarından cezaevi idaresi, Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı sorumlu olacak.

“Vefa Kartal, kendisiyle ilk görüşen derneğimiz avukatına eylemi sonlandırmak için bir talebi olmadığını söylemiş olsa da, 26 Eylül günü yapılan son görüşme sonucunda, ölüm orucunu bitirebileceği bir zeminin oluştuğu konusunda hemfikir olunmuş, ancak bu zemin üzerinden koşulların oluşturulabilmesinin cezaevi idaresinin bazı düzenlemeler yapmasıyla mümkün olduğu tespit edilmiştir. Mesai saati bittiği için cezaevi idaresi ile aynı gün görüşme sağlanamamış, talep iletilememiştir.

“Bu görüşme sırasında; Vefa Kartal’ın yürüme güçlüğü çektiği, konuşurken sık sık göğsünü tutarak durduğu ve derin nefes aldığı, ancak bilincinin yerinde olduğu gözlenmiştir.

“28 Eylül günü cezaevi idaresi ile yapılan görüşmede bu durum ve talep kendilerine doğrudan iletilmiş, Vefa Kartal’ın bu eylemini sonlandırmasının basit ve geçici bir işlem ile mümkün olabileceği, o andan itibaren Vefa Kartal’ın yaşamının cezaevi idaresinin ellerinde olduğu söylenmiş ve cezaevi idaresinin olumlu tutum takınacağı yönünde bir kanaatle görüşme sonlandırılmıştır.

“Halihazırda; Vefa Kartal’ın avukat görüş hakkı dolduğu için, vasi tayini yapılıp avukatı belirleninceye kadar kendisiyle avukat görüşü yapılması mümkün olmadığı gibi, ailesinin de görüş izin taleplerinin reddedildiği bilinmektedir. Vefa Kartal’ın son durumu hakkında doğrudan bilgi edinme yolları kapanmış bulunmaktadır.

“Ölümle burun buruna gelmiş olan Vefa Kartal için saniyeler bile değerliyken, cezaevi idaresi tarafından bu bilinmesine ve son görüşmenin üzerinden üç gün geçmesine rağmen şu ana kadar bir açıklama yapılmamış olmasından büyük bir endişe ve üzüntü duyuyoruz.

“Vefa Kartal’ın yaşamı, cezaevi idaresinin iki dudağı arasında. Cezaevi idaresini sorumluluğa davet ediyoruz.”

Neden ölüm orucunda?

Hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için 89 gündür ölüm orucunda olan Kartal’ın talepleri şöyle:

  • Temel insan haklarının sağlanması
  • Cezaevi koşullarının düzeltilmesi
  • Tedavisinin yapılması

Kartal’ın sağlık sorunları

Yaklaşık iki yıl önce, beyin lobları arasındaki damarlarda şişme olduğu için beyin cerrahisine sevk edilen Kartal’da hepatit B, prostat, yüksek tansiyon, ülser, bağırsak sorunu, alerji gibi birçok sağlık sorunu mevcut.

Hasta tutuklu Kartal, 18 Ağustos 2017 tarihinde İzmir 1 nolu F Tipi Cezaevi’ndeyken de hak ihlallerine karşı açlık grevine girmiş, bu eylemine 114’üncü günde son vermişti.