Ana SayfaCezaevleriİki yıldır cezaevinde: Sise Bingöl çocuklarının adını dahi hatırlayamıyor

İki yıldır cezaevinde: Sise Bingöl çocuklarının adını dahi hatırlayamıyor

HABER MERKEZİ – Sise Bingöl ile cezaevinde görüşen İHD’li Dora Şeker, Bingöl’ün yaş ve hastalığından kaynaklı durumunun kötü olduğunu, çocuklarının ismini dahi hatırlamadığını belirterek, tahliye edilmemesinin ‘vicdanları sızlattığını’ söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nin verilerine göre 402’si ağır olmak üzere bin 154 hasta tutuklu cezaevlerinde bulunuyor.

Bu ağır hasta tutuklulardan biri de Tarsus T Tipi Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Sise Bingöl.

Yaşlı olmasından dolayı algılama yeteneğini kaybetmiş olan Bingöl, mide, şeker, astım, tansiyon gibi hastalıklarıyla mücadele ediyor.

Tek başına yaşamını sürdüremeyen Bingöl, diğer tutukluların yardımıyla günlük ihtiyaçlarını giderebiliyor.

Bingöl için Muş Devlet Hastanesi’nce verilen raporda “Sağlığının cezaevinde kalmaya elverişli olmadığı” tespiti yapıldı. Ancak buna rağmen İstanbul Adli Tıp Kurumu’nca (ATK) verilen raporda “Cezaevinde kalmasının hayatı için tehlike arz etmediği” denilerek tahliyesi engellendi.

Çocuklarının adını hatırlamıyor

İHD Çukurova Bölge Temsilcisi Yasemin Dora Şeker, ay içerisinde Bingöl ile cezaevinde görüşerek yaşadığı sorunları dinledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Kesen’in haberine göre Bingöl’ün 85 yaşında olmasına rağmen 2 yıldır cezaevinde olduğu hatırlatan Şeker, bu görüşmede Bingöl’ün artık yaşından kaynaklı bakıma muhtaç olduğunu söyleyerek tahliyesini talep ettiğini aktardı.

Şeker, yaptıkları görüşme sırasında Bingöl’e dair gözlemlerini şöyle anlattı:

“Görüşme yaptığımız mahpus Sise Bingöl; nüfus kaydında 1942 doğumlu görünmesine rağmen çok yaşlı görünüyordu. Kızının ve oğlunun adını hatırlayamadığı, kızının adını sorduğumuzda köyünün adını söylediğini gözlemledik.

“Duymakta çok zorlandığı, sürekli olarak köyde başına gelen olayı tekrarlayarak, hiç aralıksız konuştuğu ve bir süre sonra nefes almakta zorlanmaya başlayarak fenalık geçirdiğini gördük.

“İçecek su bulup rahatlatmaya çalıştıktan sonra bu kez ağlayarak sürekli konuştuklarını tekrar etti.”

Bingöl’ün tahliye edilmesinin kamu düzeni açısında herhangi bir tehlike arz etmeyeceğini ifade eden Şeker, Bingöl’ün cezaevinde tutulmasının vicdanları sızlattığını ve siyasi tutuklu olmasından kaynaklı tahliye edilmediğini söyledi.

Previous post
Ankara’da Suriyeli bir çocuğa ait cenaze bulundu
Next post
Hasankeyf'in yok edilişi National Geographic'te: "Sular Altındaki Tarih"