Ana SayfaManşet“Kadınların dayanıştığı belediyeler kayyumlarla kalekola dönüştürüldü, hepsini geri alacağız”

“Kadınların dayanıştığı belediyeler kayyumlarla kalekola dönüştürüldü, hepsini geri alacağız”

HABER MERKEZİ – Seçimlere yaklaşırken hükümetin kadınlara yönelik politikalarını webiz’de değerlendiren HDP milletvekili Gülüm, kayyumlarla kadınların etkin rol aldığı belediyelerin kalekol benzeri bir alana dönüştürüldüğünü vurguladı. Gülüm, “Bu halk iradesine sahip çıkacak ve çok daha güçlü bir şekilde belediyeleri alacağız” diye de ekledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, son dönemde hükümetin kadınlara yönelik politikasını ve Mart 2019’da yapılacak yerel seçimlerin kadınlar açısından önemini değerlendirdi.

webiz’de Serpil Savumlu’nun konuğu olan Gülüm, kadınların mücadelesiyle elde ettiği kazanımların saldırı altında olduğu bir dönemden geçildiğini belirtti.

Gündemdeki nafaka düzenlemesine değinen Gülüm, “Özellikle 2015’ten sonra yoğunlaşan, OHAL’le derinleşen kadın kazanımına yönelik saldırı politikalarını yakından gözlemliyoruz” dedi ve ekledi:

“Bunların ötesinde iktidar ve iktidar yanlısı grupların sürekli kadınların özgürlüğünü hedef alan, bedenlerini hedef alan, yaşam alanlarını hedef alan açıklamaları işitiyoruz. Bunlar öyle sessiz sedası değil ciddi olarak söylenen ve toplumda karşılık bulunması sağlanmaya çalışılan şeyler.”

“Belediyeler kalekola dönüştürüldü”

HDP milletvekili, belediyelere atılan kayyumlarla 97 kadın eş başkanın görevinden edildiğini hatırlattı.

Kayyumlarla belediyeler içerisinde yer alan ve kadınları özgürleştirme amacı taşıyan birçok kurumun kapatıldığını belirten Gülüm’ün açıklaması şöyle:

“Kadınların mücadeleyle kazandıkları kurumsal yapıyı tasfiye ettiler. Belediyelerde kadın müdürlükleri, kadın sığınma evleri, kadın kültür merkezleri, kadınlara ekonomik destek veren mekanizmalar, şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri dayanışma ve danışma merkezleri, kadınları güçlendirecek mekanizmalar vardı. Ne oldu? Kayyumlar gelir gelmez tüm bu kurumları kapattı. Kapatmadıklarını KADEM’e ve AKP’nin kadın kollarına devrettiler ve işlevsiz hale getirdiler. Kadın kurumu olarak açılan bazı yerler karma hale getirildi. Kadını orada da yok etmeye çalıştılar.

“Tüm bu kayyumlarla belediyelerde kadının başvuru yapabileceği, ayaklarının üzerinde durabileceği, erkeklerle karşı karşıya geldiklerinde yanında durabileceği tüm mekanizmaları yok ettiler.”

Gülüm ayrıca bir dönem kadınların etkin bir şekilde içerisinde yer alabildiği belediyeler için “Bugün güvenlik sistemiyle çevrili, içine girmenin neredeyse mümkün olmadığı kalekola benzer bir alan” dedi ve ekledi: “Bu halk iradesine sahip çıkacak ve çok daha güçlü bir şekilde belediyeleri alacağız.”

Tüm baskılara rağmen kadınların alanlara çıktığını ve muhalefet ettiğini belirten Gülüm, kadınların böylelikle kendilerini hedef alan düzenlemelerin geri çekilmesini sağladıklarını da vurguladı.


Programın tamamını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube

Previous post
Etiyopya'da ilk kez bir kadın cumhurbaşkanı seçildi
Next post
Almanya ve Türkiye'den 'ekonomik işbirliği' mesajı