Ana SayfaEkonomiKağıt krizi: 300’e yakın gazete ve matbaa kapandı

Kağıt krizi: 300’e yakın gazete ve matbaa kapandı

HABER MERKEZİ – CHP’li Özcan Aygun, döviz kurlarıyla bağlantılı olarak yükselen kağıt fiyatları nedeniyle 300’e yakın gazete ve matbaanın kapandığını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Özcan Aygun, yükselen döviz kurları nedeniyle kağıt fiyatlarının çok yüksek seviyelere çıkması sonucu yerelde yayın yapan 300’e yakın gazete ve matbaanın kapandığını duyurdu.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre Aygun, SEKA Balıkesir, Giresun ve Kocaeli işletmelerinin satılmasıyla Türkiye’nin 2013’ten bu yana kağıtta yurt dışına tamamen bağımlı hale geldiğini kaydetti.

Gazete, matbaa ve yayınevlerinin büyük mali sıkıntılara girdiğini söyleyen Aygun, kağıda Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanırken, pırlantada KDV oranının sıfır olduğuna dikkat çekti.

Aygun, Araştırma Komisyonu’nun şu konular üzerinde çalışması gerektiğini vurguladı:

  • Kağıt fabrikası kurulması için teşvik çıkarılması
  • Özelleştirilen SEKA işletmelerinin neden üretime geçemediğinin araştırılması
  • Usulsüz özelleştirmelerin incelenmesi ve sorumlular hakkında işlem başlatılması
  • İthalat kaynaklı sıkıntıların giderilmesi, kitap ve gazete kağıdında yüzde 8, birinci hamur kağıtta yüzde 18 olan KDV’nin sıfırlanması
  • Basın İlan Kurumu kanalıyla kağıdın ucuz fiyattan tedarik edilerek gazete sahiplerinin sübvanse edilmesi

Ne oluyor?

Tamamına yakını ithal edilen gazete ve dergi kağıdı nedeniyle zor günler geçiren basılı medya organları ya yayınlarını durduruyor ya da yayınlarına ara veriyor.

Döviz kurlarıyla bağlantılı olarak kağıt fiyatlarının yükselmesi nedeniyle geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda Aydınlık gazetesi üç gün boyunca yayınlanmamıştı. Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerine de zam yapıldı.

Bağımsız yayınevleri de aynı şekilde zor günlerden geçiyor.

Kâğıt fiyatlarının dolara bağlı olarak üç kat artmasının ‘basına büyük darbe vurduğunu’ belirten Türkiye Gazeteciler Sendikası ise hükümete çağrı yaparak kâğıt krizine acil bir çözüm bulunmasını aksi halde yeni kapanmalar yaşanacağını söylüyor. Sendika, “Kısa vadede kâğıtta vergiler sıfırlanmalıdır” diyor.




Önceki Haber
Ordu'da bir lisenin istinat duvarı çöktü
Sonraki Haber
Ana akım medya? - Emre Tansu Keten