Ana SayfaGüncelKars’taki gözaltılar: Siyasetçiler, kavgalı aileleri barıştırmaktan suçlanıyor

Kars’taki gözaltılar: Siyasetçiler, kavgalı aileleri barıştırmaktan suçlanıyor

HABER MERKEZİ – Kentte yaşanan gözaltılar nedeniyle Kars’a gelen HDP Grup Başkanvekili Bilgen, gözaltındaki siyasetçilerin kavgalı aileleri barıştırmaktan suçlandıklarını söyledi. “Sandıkta, sokakta yenemedikleri bir gücü bu yöntemlerle etkisizleştirmek istiyorlar” diyen Bilgen’e göre ‘bu yöntemlerle de sonuç almaları imkansız’.

Kars’ta 26 Ekim’de gözaltına alınan siyasetçilerin hala ifadesi alınmış değil.

Gözaltındaki isimler arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Milletvekili Şafak Özanlı, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kars İl Eşbaşkanı Cengiz Anlı, HDP Kars İl Eşbaşkanı Ekrem Savcı, HDP Kars eski İl Eşbaşkanı Cengiz Topbaşlı ve HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen’in danışmanı Hayati Mehmetoğlu var.

Dosyaya gizlilik konulurken, gözaltına alınanların Salı günü ifadelerinin alınacağı öğrenildi.

Siyasetçilerin gözaltına alınmasının ardından kente gelen HDP Grup Başkanvekili ve Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, gözaltı gerekçesinin kavgalı ailelerin barıştırılması olduğunu aktardı.

Bilgen, “İddia edilen suç aileler arasındaki barış çalışmalarıdır. Ailelerin barışına partinin dahil olmasını kriminalize etme girişimidir” dedi.

Barışı tesis etmenim ‘tarihi bir sorumluluk’ olduğunu vurgulayan Bilgen, “Türkiye’de bunun hukuki bir altyapısı da kuruldu. Adliyelerdeki dosyaları hafifletmek için özel yetki belgeleri ve kurslar veriliyor. Kavgalı insanları barıştırmak ve bir diyalog yolu aramak suç olmamalıdır” dedi.

Bu nedene yapılan gözaltıların kabul edilemez olduğunu vurgulayan Bilgen, gözaltıların sindirme amaçlı olduğuna dikkat çekti:

“Bu durumlar, yerel seçimlere giderken iddialı olduğumuz bir şehirde sonuç itibariyle toplumda HDP’yi sanki yanaşılmaması, yaklaşılmaması, kapısından geçilmemesi gereken bir yermiş gibi tarif etme çabasıdır. Bu algıyı oluşturma girişimidir. Bu korku ve yılgınlığı oluşturmak, siyasi mücadeleye dair umudu zayıflatmak, dolayısıyla da siyasi hareketin hedefi olan barışı, demokrasiyi inşa etme konusunda karamsarlığı yaymak için yapılan bir girişimdir.”

Bilgen, iktidarın bu yöntemlerle sonuç almasının ‘imkansız’ olduğu da ekledi.