Ana SayfaGüncelKaşıkçı cinayetini anlatan Erdoğan’dan sorular: Yerel işbirlikçi kim?

Kaşıkçı cinayetini anlatan Erdoğan’dan sorular: Yerel işbirlikçi kim?

HABER MERKEZİ – Suudi gazeteci Kaçıkçı cinayetiyle ilgili açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Cinayetin planlı işlendiğine dair elimizde deliller var” dedi. Olayın birkaç güvenlik ve istihbarat elemanının üzerine yıkılmak istendiğini ve bunun ‘tatmin edici olmadığını’ ifade eden Erdoğan, Suudi yönetimine “Olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur. 18 tutuklunun yargılanmasının İstanbul’da yapılmasını teklif ediyorum”  çağrısında bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili “Anlatacağım” dediği detayları paylaştı.

“Suudi Arabistan’ın Başkonsolosluğu’nda öldürüldüğü kesinleşen Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili kapsamlı bir değerlendirme yapmak istiyorum” diyerek söze başlayan Erdoğan, Kaşıkçı’nın başkonsolosluğu ziyaretinin cinayeti planlayıp icra eden ekibe haber verildiğini söyledi.

“Konsolosluk görevlilerinden bazılarının aceleyle ülkelerine gitmeleri, hazırlık çalışmalarının orada yapıldığına işaret ediyor” diye devam eden Erdoğan, şu bilgileri paylaştı:

“1 Ekim’de 16.30’da 3 kişilik bir ekip İstanbul’a geliyor. Başkonsolosluktan başka bir ekip de Belgrad Ormanı ve Yalova’da keşif çalışması yapıyor. Üçüncü ekip de İstanbul’a tarifeli ekip geliyor. Aralarında generallerin olduğu diğer kip özel uçakla İstanbul’a geliyor. Toplam 15 kişilik ekip Başkonsoloslukta buluşuyor. Konsolosluk kamerasındaki harddisk sökülüyor.

“Kaşıkçı konsolosluğa girdikten sonra bir daha kendisinden haber alınamıyor. Nişanlısı yetkili makamlarımıza başvuru yapıyor. Emniyet müdürlüğü tahkikat başlatıyor. Kameranın incelenmesi sonucunda Kaşıkçı’nın konsolosluktan çıkmadığı tespit ediliyor.

“Diplomatik dokunulmazlığı olduğu için ilk etapta fiili bir işlem yapılamıyor. Emniyet ve istihbarat inceleme yaparken İstanbul Başsavcılığı da soruşturma açıyor. İlginç bilgilere ulaşılıyor. Cinayetin arifesinden başlayarak 15 Suudi istihbarat, güvenlik ve adli tıpçının ülkemize geldiği görülüyor. Kıyafeti, gözlüğü ve sakalıyla Cemal Kaşıkçı’ya benzetilmeye çalışan kişinin de akşam Riyad’a hareket ettiği görülüyor.

“Suudi Arabistan Kaşıkçı’nın öldürüldüğü iddialarını reddediyor. Başkonsolos 6 Ekim’de Reuters muhabirini içeriye davet ederek dolapları açarak lakayık bir havada kendini savunmaya çalışıyor.”

Sorulara yanıt istedi

Konuşmasına Suudi Arabistan ve ABD ile yaptığı görüşmelere değinerek devam eden Erdoğan, 17 gün sonra Suudi Arabistan yönetiminin Kaşıkçı’nın binada öldürüldüğünü kabul ettiğini hatırlattı.

Kral ile bir görüşme daha gerçekleştirdiğini, bunun ardından olaya karıştığı belirtilen 18 kişinin tutuklandığını ifade eden Erdoğan, “Suudi Arabistan yönetimi cinayeti kabul ederek önemli bir adım atmıştır” dedi.

“Bu olay İstanbul’da cereyan ediyor, biz sorumluluk makamındayız” diyen Erdoğan, kimi sorulara da yanıt istedi:

  • Bu 15 kişi cinayet günü neden İstanbul’da toplanmıştır? Bu kişiler kimden emir alarak oraya gelmiştir?
  • Başkonsolosluk binası neden hemen değil de günler sonra incelemeye açılmıştır?
  • Cinayet ortadayken onca tutarsız açıklama neden yapılmıştır?
  • Ceset neden hala ortada yok, cesedin yerli işbirlikçiye verildiği ifadesi doğruysa bu yerli işbirlikçi kimdir?

Suudi yönetimine çağrı

“Kral Selman’ın samimiyetinden şüphe duymuyorum” diyen Erdoğan, konuya dair konuşmasını bir çağrıyla sonlandırdı:

“Böyle bir meseleyi, birkaç güvenlik ve istihbarat elemanının üzerine yıkmak kamuoyunu tatmin etmez. Türkiye olarak meselenin sonuna kadar takipçisi olacağız.

“Bugün buradan bir çağrı yapıyorum; çağrım Kral ve üst yönetime… Olayın cereyan ettiği yer İstanbul’dur. 18 tutuklunun yargılanmasının İstanbul’da yapılmasını teklif ediyorum.”