Ana SayfaDünya‘Kayıp gazeteci’ vakası: Suudi Arabistan, Kaşıkçı’nın ‘kavgada öldüğünü’ açıkladı

‘Kayıp gazeteci’ vakası: Suudi Arabistan, Kaşıkçı’nın ‘kavgada öldüğünü’ açıkladı

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan, 19 gündür kendisinden haber alınamayan Cemal Kaşıkçı’nın ‘öldüğünü’ kabul etti; 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına alındığını, iki üst düzey yetkilinin görevden alındığını ve istihbarat örgütlerinin yeniden düzenleneceğini duyurdu. Beyaz Saray’dan gelen ilk açıklamada ise “Suudi yönetiminin yaptığı açıklamayı olumlu buluyoruz. Uluslararası soruşturmaları yakından takip edeceğiz” denildi.

Suudi Arabistan, 2 Ekim’den bu yana kendisinden haber alınamayan ‘kayıp gazeteci’ Cemal Kaşıkçı’nın yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Söz konusu açıklama, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün gece Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’i aramasından dakikalar sonra yapıldı.

BBC Türkçe’nin haberine göre Suudi Arabistan devlet televizyonu, resmi soruşturmanın ilk sonuçlarının Kaşıkçı’nın “konsoloslukta çıkan bir kavga” nedeniyle hayatını kaybettiğini gösterdiğini duyurdu.

NTV’nin haberine göre Suudi Arabistan resmi haber ajansı da Cemal Kaşıkçı’nın konsolosluk binasında “başka Suudi Arabistan vatandaşlarıyla tartışmaya başladığını, tartışmanın arbedeye dönüştüğünü ve bunun sonucunda Kaşıkçı’nın hayatını kaybettiğini” belirtti.

Ancak yapılan açıklamada gazeteci Kaşıkçı’nın cenazesinin akıbetine ilişkin bilgi verildi.

18 Suudi Arabistan vatandaşı gözaltına alındı

Devlet televizyonu, soruşturma kapsamında 18 Suudi Arabistan vatandaşının gözaltına alındığını bildirdi.

Suudi Arabistan istihbarat şefi Ahmet el Asiri ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın üst düzey danışmanlarından Suud el Kahtani’nin görevden alındığı da duyuruldu.

Kaşıkçı’nın ölümünü ilk defa kabul eden Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in, Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğinde kurulacak bir komite ile istihbarat servislerinin yeniden düzenlenmesini emrettiği belirtiliyor.


Trump: Suudi Arabistan’ın ‘Kaşıkçı’nın ölümü’yle ilgili açıklaması güvenilir


Beyaz Saray: Açıklamayı olumlu buluyoruz

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Suudi Arabistan’ın, Cemal Kaşıkçı’nın ‘öldüğünü’ kabul etmesinin ardından konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Sanders, “Suudi yönetiminin yaptığı açıklamayı olumlu buluyoruz. Uluslararası soruşturmaları yakından takip edeceğiz” diye belirtti.

“Kaşıkçı’nın öldüğünün teyit edildiğini duymaktan üzgünüz. Kaşıkçı’nın ailesine, nişanlısına ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. Bu trajik olaya yönelik uluslararası soruşturmaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz; zamanında, şeffaf ve hukuka uygun gerçekleşecek adaleti savunacağız.”

BM ve AP’den ilk açıklamalar

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kaşıkçı’nın hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyduğunu belirtti.

Dujarric, Guterres’in Cemal Kaşıkçı’nın ‘ölümü’ne ilişkin hızlı, kapsamlı ve şeffaf bir soruşturma yapılması, suçluların sorumlu tutulması çağrısında bulunduğunu ifade etti.

Avrupa Parlamentosu (AP) da gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin uluslararası bir soruşturma başlatılmasını istedi.

AP Başkanı Antonio Tajani, “Acilen, Cemal Kaşıkçı’nın ölümüne ilişkin kanıtların incelenmesini sağlayacak titiz bir uluslararası soruşturma başlatılmalı” ifadesini kullandı.

Ankara’dan ilk açıklama

Öte yandan Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili Ankara’dan ilk açıklama AKP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta’dan geldi.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’yla ilgili Riyad’dan gelen açıklamayı yorumlayan Usta, şunları söyledi:

“Suudi yetkililerin bu olayı bu noktaya gelmeden daha önce açıklaması daha kıymetli olurdu. Ancak iş ortaya döküldükten sonra mecbur kaldılar ve böyle bir açıklamayı yaptılar. Her şey ortaya çıktı. Bütün delilleriyle yakında açıklanacak.”

Usta ayrıca, “Değerli bir gazeteci, sadece Suudi Arabistan için değil, dünyadaki insanlar ve mazlumlar için çok daha fazla katkı verebilecek bir insanın bu şekilde katledilmiş olması çok üzücü” dedi.

“Göstermiş olduğumuz dirayet sayesinde Suudi Arabistan bu olayı açıklamak zorunda kalmıştır” da diyen Leyla Şahin Usta, olayın aydınlatılmasında Türkiye’nin ‘başarılı bir operasyon’ gerçekleştirdiğini savundu.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan vatandaşı gazeteci Cemal Kaşıkçı kimi belgeleri almak üzere 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na girmiş ancak bir daha kendisinden haber alınamamıştı.

Ankara, Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda “sorgulandığını, işkence gördüğünü ve öldürüldüğünü” savunmuştu.

Suudi Arabistan ise 19 Ekim Cuma gecesine kadar Kaşıkçı’nın öldürüldüğünü reddetmiş, konsolosluk binasından çıkmış olduğunu öne sürmüştü.

Kaşıkçı’nın evlilik için gerekli belgeleri ABD’deki Suudi Arabistan Büyükelçiliği’nden almak istediği fakat elçilik tarafından Türkiye’ye yönlendirildiği de öne sürülmüştü.

Tutuklanma riski nedeniyle ABD’ye taşınmıştı

Kaşıkçı, geçmişte Suudi Arabistan’daki bir gazetede editörlük ve ülkenin eski istihbarat başkanı Prens Türki bin Faysal’a danışmanlık yapmıştı.

Ancak Riyad yönetimi ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’a karşı yazdığı muhalif yazılar sebebiyle tutuklanma riski nedeniyle bir yıl önce ABD’ye taşınmıştı.

Kaşıkçı, ABD’ye taşındığından bu yana Washington Post gazetesinde görüş yazıları yazıyordu.

Previous post
Korsakoff hastası tutuklu Kemal Özelmalı 23 açlık grevinde
Next post
Van Gölü'nde yeni bir balık türü keşfedildi