Ana SayfaDünyaKendisine şiddet uygulayan eşini öldürmüştü: İran, Zeynep’i idam etti

Kendisine şiddet uygulayan eşini öldürmüştü: İran, Zeynep’i idam etti

HABER MERKEZİ – Uluslararası Af Örgütü, kendisine şiddet uygulayan eşini meşru savunma hakkını kullanarak öldüren Zeynep Sekaanvand’ın İran rejimi tarafından idam edildiğini açıkladı.

İran’da kendisine şiddet uygulayan eşini meşru savunma hakkını kullanarak öldürdüğü için tutuklanıp idama mahkum edilen 24 yaşındaki Zeynep Sekaanvand’ın bugün İran rejimi tarafından idam edileceği açıklandı.

İdam kararının bugün uygulanacağını söyleyen Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Araştırma ve Savunucu Direktörü Philip Luther, İranlı yetkililere idamın durdurulması yönünde çağrı yaparak şunları söyledi:

“Sekaanvand, 17 yaşındayken tutuklandı ve 15 yaşındayken evlendiği eşini öldürülmesi nedeniyle idam cezasına çarptırıldı. Sekaanvand, suçlandığı zaman; bir çocuk olmasının yanı sıra çok adil olmayan bir yasal sürece maruz kalmıştır.”

‘Gardiyanlar tarafından darp edildi’

Sekaanvand’ın tutuklandıktan sonra gardiyanlar tarafından darp edildiğini de belirten Luther, ayrıca şu bilgiyi de paylaştı: “Sekaanvand 2014 yılında yasal temsile erişimi olmadığı zaman yaptığı “itirafları” geri aldığı son duruşmasına kadar avukatıyla görüştürülmedi.”

Luther, İranlı yetkililere seslenerek şunları şu çağrıda bulundu:

“Sekaanvand’ın mahkumiyeti derhal feshedilmeli ve ölüm cezasına başvurmadan, çocuk adaleti ilkelerine uygun olarak adil bir yargılanma hakkı verilmelidir.”

İdam edildi

Af Örgütü’nün çağrısına rağmen Sekaanvand’ın idamının infaz edildiği duyuruldu.

Af Örgütü’nün İran şubesi tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:

“İranlı otoritelerin 24 yaşındaki Zeynep Sekaanvand’ı idam etmesinden dolayı dehşete kapıldık. Tutuklandığında ve adaletsiz bir yargılamanın ardından mahkum edildiğinde çocuktu. Gözaltındayken erkek polis memurları tarafından işkence edildiğini söylemişti. Tam yanıt yakında gelecek.”

Uluslararası Af Örgütü’nden yapılan açıklamada ise İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e ‘çocukların idama mahkum edilmesine son verme’ çağrısında bulunuldu.

Zeynep Sekaanvand

Urmiye Cezaevi’nde kalan Zeynep Sekaanvand, 1 Ekim’de kaldığı odadan alındı ve infaz edilmesine hazırlık olarak hücreye konulmuştu.

Sekaanvand, 29 Eylül günü, hamilelik testi için cezaevi sağlık kliniğine götürülmüştü. Test sonucu, 30 Eylül’de olumsuz sonuçlanmıştı. Ardından, cezaevi yetkilileri Sekaanvand’ın ailesiyle temasa geçti ve 2 Ekim’de infazının gerçekleşeceğini belirtmişti.

Cezaevi yetkilileri, ailesinin son ziyareti için 1 Ekim’de cezaevine gitmesini istemişti.




Önceki Haber
İstanbul'da bir doktor hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Buldan'dan CHP'ye İmralı çağrısı