Ana SayfaGüncel‘Kentimizi de kendimizi de bizler yöneteceğiz’

‘Kentimizi de kendimizi de bizler yöneteceğiz’

HABER MERKEZİ – HDP, yerel seçim çalışmalarını Diyarbakır’da başlattı. “Kentimizi de kendimizi de bizler yöneteceğiz” başlığıyla düzenlenen çalıştayda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, yerel seçimlerde güç birliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Kürt siyasetçi Ahmet Türk de “İktidarın yerellerdeki başarısını ortadan kaldıracak bir formülü oluşturmalıyız” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) “Kentimizi de kendimizi de bizler yöneteceğiz” başlığıyla gerçekleştirdiği Yerel Yönetimler Çalıştayı başladı.

Diyarbakır’da düzenlenen çalıştaya HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin yanı sıra Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Erkan Baş, Kürt siyasetçiler Ahmet Türk ve Sırrı Sakık, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) temsilcileri ile HDP’nin bütün yapı ve bileşenlerinin temsilcileri katıldı.

Buldan: Yerel seçimlerde güç birliğine ihtiyaç var

Çalıştayda Kürt siyasetinin yerel yönetimler deneyimlerini konu alan sinevizyon gösteriminin ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bir konuşma yaptı.

Tutuklu siyasetçileri selamlayarak konuşmasına başlayan Buldan, 31 Mart 2019 tarihinde yapılması planlanan yerel seçimlere ilişkin şimdiden çalışmaları başlattıklarını duyurdu.

Parlamentoda elde ettiğimiz başarı ile yerelde de iktidarı elde edeceğiz. Bunu demokrasi gücüne dönüştüreceğiz. Özellikle belediyelerimizi yine kazanacağız. Hatta bizim olmayan belediyeleri kazanmak hedefimiz olduğunu belirtmek istiyorum.”

“Tekçi sistemin önündeki en büyük engelin HDP” olduğunu belirten Buldan, “Bize düşen o belediyelerimizi ve daha fazlasını geri almaktır” dedi ve şöyle devam etti:

Yerel seçimlerde de eşit temsiliyeti bir kez daha uygulayacağız. Yerel yönetimlerimize saldırmalarının bir diğer nedeni yükselen kadın gücüdür. Kayyumların ilk icraatları kadın kurumlarını kapatmak olmuştur. Belediyelerimizin açtığı kadın kurumları kayyumlar eliyle tek tek kapatılmış ve yerine kayyum zihniyeti atanmıştır.

“Kayyumlar eliyle kapatılan kadın kurumlarımız ve bütün kurumlarımız bir kez daha açılacaktır. O kurumların açılmasıyla birlikte kadınların bir kez daha yerel yönetimler ve yaşamını her alanında söz ve karar sahibi olmalarının önü bir kez daha açılacaktır.”

‘Daha geniş ve kapsayıcı ittifaklar geliştireceğiz’

Yerel seçimdeki ittifaklar konusuna da değinen Buldan, “Genel seçimlerde kısmi ittifaklar olsa da, bu seçimde daha geniş ve kapsayıcı ittifaklar geliştireceğiz” dedi.

Yerel seçimlerde ‘güç birliğine’ ihtiyaç olduğunu da dile getiren Buldan, “Amed’teki tüm Kürdistani partiler, birlikte beraber yürümek isteyen herkese çağrımızdır. Bizler belediyeleri kazandığımızda aynı zamanda doğayı, ağaçları, toprağı ve ormanları da kazanacağız. 16 yıllık iktidarın Kürt halkının ormanlarına, Egelilerin zeytinlerine saldırdığını biliyoruz. 31 Mart tarihi ile birlikte doğanın, evrenin, suyun, taşın özgürleşeceğine inancımla çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Temelli: Radikal demokrasi ile yerelde buluşacağız

Buldan’ın ardından konuşma yapan partinin diğer eş başkanı Sezai Temelli ise çalıştay öncesi yapılan çalışmalara değindi ve seçim çalışmalarının ilk adımı olduğunu ifade etti.

Temelli, “Hep birlikte bu ülkeyi kayyumcu zihniyetten hep birlikte kurtaracağız. Çalıştaya sorular sorarak başlamalıyız. Nasıl bir kent, nasıl bir yönetim istiyoruz? Yeni bir yolculuğa çıkmıyoruz. 40 yıllık mücadele ve deneyimlerle uzun soluklu yolculuğun yeni etabına başlıyoruz” diye konuştu.

Yerel seçimlerin dönüşümü sağlayacağını belirten Temelli, şunları ifade etti:

Sadece belediyeleri kazanmak için değil, bir ülkeyi ve coğrafyayı değiştirmek için daha güçlü adımlar atacağız. Bu etap büyük bir dönüşüme vesile olacaktır.”

Yerel seçimlerin HDP için önemli bir eşik olduğunu vurgulayan Temelli, “Kayyumcu anlayışa karşı mücadelemizi yerel eksenli yükseltmeliyiz. HDP kendi fikriyatını radikal demokrasi anlayışı ile örmüştür” dedi ve ekledi:

Ekonomi, dış politika ve siyasetteki çöküntünün içinden çıkmak için radikal demokrasi anlayışı ile, kentimizi ve kendimizi biz yöneteceğiz anlayışı ile yerel demokrasiyi inşa etmek gerekiyor. Sadece Kürt illeri için değil, Türkiye için Ortadoğu için ve insanlık için çözümdür. Bu denli iddialı ve kararlıyız. Radikal demokrasi söylemi ile yerelde buluşmaya, tüm toplumsal emeğin mücadelesini bir araya getirmek istiyoruz.”

Türk: İktidarın yerellerdeki başarısını ortadan kaldıracak bir formülü oluşturmalıyız

Çalıştayın katılımcılarından görevden alınan ve yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk de “Bize düşen demokrasi mücadelesini güçlü hale getirmek ve yüceltmektir. Bütün yanlışlar ve eksikliklere rağmen, bugün daha doğru kararlar vererek, bu süreci güçlü bir hale getirmek gerekiyor” dedi.

Sözlerini “Geçmiş ile ilgili yaptıklarımızdan çok, gelecek üzerinde tartışmamız lazım. ‘Bugüne kadar eksikliklerimiz nelerdir?’ bunları tespit ederek, bir daha yanlış yapmamak üzere yola çıkmamız gerekiyor” diye sürdüren Türk, yerel seçimlerin önemine dikkat çekerek şunları ifade etti:

Bugün belediye eşbaşkanlarımızın birçoğu cezaevinde. Bu koşullar altında yerel seçimlere hazırlanıyoruz. Bu işi götürecek güçlü kadrolarımız vardı. Bugün işi götürebilecek kadrolarımızın tümü cezaevinde. Bu nedenle yanlış yapmaya hakkımız yok. En doğrusunu ortaya koymalıyız. Komisyonlarımız ve çalışanlarımız, halka inmek zorundadır. Yarın kırılmalara neden olabilecek hassas bir dönemden geçtiğimizi ifade etmek isterim. Yerel seçimlerde çalışmalarımızı her yönlü araştırmalar yaparak hazırlamamız gerekiyor.”

‘Yerelde AKP’yi durdurmak gerek’

Ahmet Türk ayrıca, “Bizim yapacağımız çalışmaların çok ciddi olması lazım. İstanbul’da, Mersin’de, Ankara’da bu iktidarın yerellerdeki başarısını ortadan kaldıracak bir formülü oluşturamazsak, bu ceberut iktidardan kurtulamayız” dedi.

Yerel seçimlerde Kürt partileri ile dayanışma ve ittifakın önemine de işaret eden Türk, “Bütün Kürt siyasi partileri ile dayanışma gerçekleştirmek, gelecekle ilgili büyük bir projedir. Dürüst ve açık konuşuyorum; birliğe ihtiyaç var. Bu partilerle görüşme yapmak, onları kazanmak lazım. Bu iktidarı sonlandırmak, yerellerde sonlandırmak için çalışmalar yapmak lazım” diye konuştu.

Previous post
Erdoğan Diyarbakır'da: Etnik ayrımcılık yapan karşısında önce bizi bulur
Next post
Korsakoff hastası tutuklu Kemal Özelmalı 23 açlık grevinde