Ana SayfaGüncelKHK ile ihraç edilen vekiller Meclis’ten çözüm bekliyor

KHK ile ihraç edilen vekiller Meclis’ten çözüm bekliyor

HABER MERKEZİ – KHK ile görevlerinden ihraç edildikten sonra TBMM’ye giren HDP, CHP ve SP milletvekilleri ihraç mağdurlarının sorunlarını sıraladı, çözüm çağrısı yaptı.

OHAL döneminde çalıştıkları kurumlardan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) ihraç edilen ve daha sonra TBMM’ye giren HDP, CHP ve Saadet Partisi milletvekilleri, Meclis’te ortak açıklama yaptı.

CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, HDP milletvekilleri Habip Eksik ve Muazzez Orhan ile Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam’ın katıldığı ortak açıklamayı, KHK’lerle ihraç edilen 10 milletvekili adına HDP Kocaeli Milletvekili Faruk Gergerlioğlu yaptı.

Gergerlioğlu, KHK ile ihraç edilenlerin sorunlarını 25 maddede sıraladı.

Meclis’ten çözüm beklediklerini belirten Gergerlioğlu, 32 KHK ile 134 bin 207 kişinin pasaportuna el konularak ihraç edildiğini, haksız şekilde işlerinden olduklarını ve toplumsal hayatta sorun yaşadıklarını belirtti.

“Binlerce bilim insanı yurtdışındaki üniversitelerden çağrıldığı halde tahdit sebebiyle gidememektedir. Biz milletvekillerinin bile devam eden pasaport tahditlerinin kaldırılması için derhal Meclis’in sorumluluk alması gerekmektedir. KHK mağduru öğrenciler pasaportları iptal edildiği için yurtdışındaki eğitimlerine devam edememektedirler. KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin aynı üniversitede başka bölüme öğrenci olarak kaydı yapılmamaktadır. Asistan olup ihraç olan hekimler de kazanılmış hak olan asistanlık eğimine devam edememektedir. Eğitim hakkının önündeki bu engeller derhal kaldırılmalıdır.

“KHK’yle ihraç edilenler ayrımcı uygulamalara maruz kalıyor. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma yardımları verilmediği yönünde şikayetleri alıyoruz. Ne yazık ki ihraç olan ve evlerine artık gelir getiremeyen KHK mağdurları, sosyal devletin gereği olan yardımlardan yararlanamamaktadır.

“KHK’yle ihraç edilen lisans mezunları ayrımcı bir uygulama ile askerliklerini uzun dönem yapma zorunluluğu ile karşı karşıyadırlar. Bu ayrımcı uygulama derhal kaldırılmalıdır. KHK mağdurları hekimliği ve iş güvenliği sınavlarını kazandıkları halde bazılarının belgeleri halen verilmemektedir. Bu konuda büyük mağduriyetler yaşanmaktadır.

“İhraç doktorlar özel sektörde çalışma imkanı bulabiliyorken KHK mağduru hukukçulara avukatlık stajı yaptırılmamakta ve avukatlık ruhsatları verilmemektedir.

“Pek çok değerli akademisyenin makaleleri bilimsel dergilerden çıkartılmaktadır. Bilime büyük bir darbe vuran bu uygulamanın kaldırılması gerekmektedir.”

OHAL Komisyonu’nun hukuki bir değerlendirme yapmaktan ziyade ihlalleri araştıran bir kurum durumunda olduğunu vurgulayan Gergerlioğlu, “Bu sebeple bir an önce Meclis’te uzlaşı ile bir çözüm geliştirilmeli ve OHAL Komisyonu’nun yoğunluğu azaltılmalı hatta komisyon tamamen kaldırılmalıdır” diye de ekledi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bahçeli: CHP'nin İş Bankası hisseleriyle ilgili teklif gelirse destekleriz
Sonraki Haber
Gazeteci Kibriye Evren tutuklandı