Ana SayfaDünyaMacaristan’da evsize ‘dışarı’ da yasak: Hapis ve para cezası veriliyor

Macaristan’da evsize ‘dışarı’ da yasak: Hapis ve para cezası veriliyor

HABER MERKEZİ – Macaristan’da kamusal alanda yaşama yasağı sertleştirildi. Yürürlüğe giren yasa kapsamında sokakta yaşayan bir kişi hapis cezasına çarptırılabilecek.

Macaristan’da Başbakan Victor Orban hükümetinin yürürlüğe soktuğu yasayla bugünden itibaren ‘kamusal alanda mutad mesken’e dönük yasak sertleştirildi.

Yeni düzenlemeye göre bir kişi, polis tarafından üç defa uyarılmasına rağmen sokakta yaşamaya devam etmesi halinde para ya da hapis cezasına çarptırılabilecek.

Böylece 2013 yılında ‘kamusal alanda mutad meskene’ para cezası getirilmesinin ardından bu konudaki yasa sertleştirilmiş oldu.

Parlamentonun 20 Haziran’da kabul ettiği anayasal değişiklik sonrası yürürlüğe giren düzenlemenin yapıldığı Macaristan’da sokakta yaşayan insan sayısının en az 20 bin olduğu tahmin ediliyor.

Hükümete açık mektup: Evsizlerin suçu ne?

Macaristan’da yürürlüğe giren düzenlemeye uluslararası örgütler ve insan hakları grupları tepki gösterdi.

Birleşmiş Milletler’den (BM) konutlandırma uzmanı Leilani Farha, ‘zalimce’ diye nitelendirdiği yasağın ‘uluslararası insan hakları ile bağdaşmadığını’ kaydetti.

Farha, hükümete yolladığı açık mektupta, “Evsiz insanların işlediği suç ne? Sadece yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

Hükümet ne diyor?

Sputnik’in haberine göre AFP’ye bilgi veren Macaristan Sosyal İşler Bakanı Attila Fulop ise yasanın ‘tüm toplumun çıkarına hizmet ettiğini’ savundu.

Polisin artık sokaklarda kalan evsizleri yerinden kaldırma ve sokaklardaki kulübe ile barakaları yıkma yetkisine sahip olduğunu belirten Fulop, yasanın amacının ‘evsiz insanların geceleri sokaklarda olmamasını ve yurttaşların engellenmeden kamusal alanı kullanmasını garanti altına almak’ olduğunu iddia etti.

Previous post
"Kazanma gücümüz var, Hasankeyf'te biz geri çekildikçe tarihi alan yok ediliyor"
Next post
"Zor Zamanlarda Barış Açısını Savunmak" paneli 25 Ekim'de