Ana SayfaGüncelMahkeme kararını verdi: ABD’li rahip Brunson serbest

Mahkeme kararını verdi: ABD’li rahip Brunson serbest

HABER MERKEZİ – Hakkında 35 yıl hapis cezası istenen, tutukluluğu ev hapsine çevrilen ABD’li rahip Brunson’ın yargılandığı davanın dördüncü duruşmasında karar çıktı. Mahkeme, hakkında 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdiği Brunson’ın ev hapsi ve yurtdışı çıkış yasağını kaldırdı. ABD’li rahip Brunson’ın aldığı ceza yattığı hapis cezasına sayılıyor.

İzmir’de ‘Terör örgütü adına suç işlemek’ ve ‘casusluk’ suçlamalarıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ve tutukluluğu ev hapsine çevrilen Diriliş Kilisesi’nin rahibi Andrew Brunson’ın yargılandığı davanın dördüncü duruşması İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Ev hapsindeki Brunson, sabah saatlerinde Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki duruşma salonuna getirildi.

Davayı takip etmek üzere ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier da duruşma salonuna geldi.

“Bazı tanıklar Brunson aleyhindeki ifadelerini değiştirdi”

BBC Türkçe’nin haberine göre duruşmayı izleyen gazetecilerden CNN muhabiri Ben Wedeman, Twitter’dan yaptığı paylaşımda 1 saat süren ilk oturumda 3 tanığın dinlendiğini belirtti.

Bazı tanıkların sabahki oturumda aleyhteki ifadelerini değiştirerek “kafa karıştırıcı yeni ifadeler” verdiğini aktaran Wedeman, aradan sonra bir kişinin daha Brunson lehine tanık olarak dinleneceğini yazdı.

Tüm savunmalarını Türkçe yapan Brunson da tüm suçlamaları reddetti.

Savcı, Brunson için ev hapsi uygulamasının kaldırılmasını istedi

Verilen öğle arasının ardından tekrar devam edilen davanın duruşmasında, savcı esas hakkındaki mütalaasını verdi.

Soruşturmanın genişletilmesi talebi olmadığını belirten savcı, Brunson için adli kontrol uygulamalarının (ev hapsi ve yurtdışına çıkış yasağı) kaldırılmasını talep etti.

Savcı ayrıca, Brunson’a ‘örgüt üyeliği’nden 10 yıla kadar hapis cezası verilmesini istedi.

Beraatini isteyen Brunson, savunmasında ”Türkiye’yi seviyorum, masumum” dedi.

Savcılığın mütalaasını açıklaması sonrası duruşmaya bir kez daha ara verildi.

Ev hapsi ve yurtdışı yasağı kaldırıldı

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, ABD’li rahip Brunson’a “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” iddiasıyla 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verdi.

Ev hapsi ve yurtdışı çıkış yasağı da kaldırılan Brunson’ın aldığı ceza yattığı hapis cezasına sayılıyor.

Brunson’ın avukatı: ABD’ye gider diye düşünüyorum

Mahkeme kararı sonrası gazetecilere konuşan Andrew Brunson’ın avukatı İsmail Cem Halavurt, müvekkilinin ABD’ye gideceğini düşündüğünü söyledi.

Trump: Brunson için çok sıkı çalışıyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, Brunson’ın serbest bırakılması kararı sonrası Twitter’dan şu mesajı paylaştı:

“Brunson için çok sıkı çalışıyoruz. Düşüncelerim ve dualarım Pastör Brunson’la ve onun yakın bir zamanda güvenli bir şekilde evine dönmesini umuyoruz.”

Duruşma öncesi iddia

NBC haber televizyonu, Türkiye ve ABD’nin Brunson’ın serbest kalması için bir uzlaşmaya vardığını, Brunson’a yöneltilen bazı suçlamaların düşürüleceğini bildirmiş, ABD Dışişleri Bakanlığı ise böyle bir anlaşmadan haberleri olmadığını açıklamıştı.

Duruşmadan önce DW Türkçe’ye konuşan Brunson’ın avukatı Cem Halavurt da ev hapsindeki müvekkilinin serbest kalmasını beklediklerini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Brunson’ın duruşması öncesi yaptığı açıklamada, “Rahip Brunson’ın serbest bırakılmasını bekliyoruz. Brunson’ın serbest bırakılması iki ülke ilişkileri için önemli bir adım” ifadesini kullanmıştı.

İddianameden

Aralık 2016’da tutuklanan Andrew Brunson hakkındaki iddianame tutuklanmasından yaklaşık 1,5 yıl sonra hazırlandı ve Mart 2018’de İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

İddianamede, Brunson’a hem Gülen Cemaati hem de PKK adına suç işlediği suçlaması yöneltildi.

Brunson için “örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlediği” gerekçesiyle 15 yıla kadar, “devletin gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etmek” suçlamasından 20 yıla kadar hapis cezası istendi.

Anadolu Ajansı’nın ayrıntılarını yayımladığı iddianameye göre, Brunson’ın Gülen Cemaati’ne üye bazı isimlerle görüşmeler yaptığı belirtildi.

TL’deki değer kaybı ve ABD yaptırımları

Türkiye’de yaklaşık iki yıldır tutuklu yargılanan ve 35 yıl hapsi istenen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson adli kontrol kararıyla 25 Temmuz’da ev hapsine alınması üzerine Türkiye-ABD ilişkileri krize dönüşmüştü.

İki ülke arasında tırmanan gerilimle beraber Türk Lirası (TL), dolar ve euro karşısında tarihindeki en düşük seviyeleri görmüştü.

ABD kriz dolayısıyla Türkiye’ye kimi yaptırımları devreye sokmuştu.

İlk adım olarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e ülkeye giriş yasağı koyan ve varsa bu ülkedeki mal varlıklarının dondurulmasına karar veren ABD, devamla da F-35 kararı almıştı.

ABD Senatosu, Türkiye’ye F-35 silah sistemlerinin satışını engelleyecek karar tasarısını jet hızıyla oylayıp kabul etmişti. Ayrıca ABD, Türkiye’den ithal edilen demir-çelik ve alüminyum ürünlerine vergiyi iki katına çıkarmıştı.




Önceki Haber
Lezbiyen süper kahraman 'Batwoman'dan ilk görsel yayınlandı
Sonraki Haber
Urfa'da bir işçi çalıştığı bölgedeki dinamitin patlaması sonucu yaşamını yitirdi