Ana SayfaGüncelMeclis yeni yasama yılına başladı: Gündem tezkere; ‘hedef Kandil ve Şengal’e operasyon’

Meclis yeni yasama yılına başladı: Gündem tezkere; ‘hedef Kandil ve Şengal’e operasyon’

HABER MERKEZİ – TBMM 27’nci dönem 2’nci yasama yılı başladı. Milletvekili Leyla Güven’in tutukluluğuna dikkat çeken HDP’liler, Güven’in fotoğrafını Meclis sıralarının üzerine bıraktı. Açılışta konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile ilişkilerin düzeleceğini umduğunu belirtirken, “Kurdaki yükselişin ülkemizin ekonomik gerçekleriyle ilgisi yoktur” dedi ve Şengal ile Kandil’e bir kez daha operasyon sinyali verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) 27. dönem 2. yasama yılı başladı.

TBMM Başkanvekilleri, Grup Başkanvekilleri ve milletvekillerinin katıldığı Meclis’in bugünkü oturumu, Meclis Başkanı Binali Yıldırım’ın başkanlığında toplandı.

HDP’li vekiller, 24 Haziran seçimlerinde Hakkari’den milletvekili seçilmesine rağmen tutukluluğu süren Leyla Güven’in fotoğrafını Meclis sıralarının üzerine bıraktı.

Meclis’te ilk kez Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları bakanların arka sırasında oturdu.

“Türkiye yeni bir sisteme geçmiştir”

Meclis’in açılış konuşmasını Binali Yıldırım yaptı.

“Türkiye yeni bir sisteme geçmiştir” sözlerini kaydeden Yıldırım, “Bize destek olacak yolumuzu açacak kanun teklifleri bekliyoruz. Sıkıntıları omuz omuza verirsek aşabiliriz” dedi.

Erdoğan’dan operasyon sinyali

Yıldırım’ın ardından açılışta konuşma yapan isim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

HDP, CHP ve İYİ Partili vekiller, kürsüye çıkan Erdoğan’ı ayağa kalkmayarak protesto etti.

Erdoğan, “Hedefimiz, çıban başı olarak gördüğümüz Kandil’i, yeni Kandil olma yolunda ilerleyen Sincar’ı bölücü terör örgütünden tamamen temizlemektir” diye konuştu.

Erdoğan’ın gündeminde AB (Avrupa Birliği), ABD ve Rusya ile ilişkiler de vardı.

Rusya ile her alanda ‘çok sıkı ve hızla gelişen’ ilişkiler içinde olduklarını kaydeden Erdoğan, ABD’yi bir kez daha ‘ekonomik saldırı’ ile suçladı, “Kurdaki yükselişin ülkemizin ekonomik gerçekleriyle ilgisi yoktur” dedi.

Erdoğan’ın ABD’ye yönelik konuşması şöyle:

“Mevcut yönetimin hiçbir mantıki ve stratejik tutarlılığı olmayacak şekilde ülkemizi hedef alması bizi üzmüştür. Birçok terör örgütü mensubu bu ülke tarafından korunup kollanmaktadır. ABD olumsuz tavrını ekonomik alana taşımıştır. Halkbank davası eşi benzeri görülmemiş bir hukuksuzluk örneğidir. 

Terör örgütleriyle karanlık ilişkileri sebebiyle yargılanan bir rahibi bahane ederek, ülkemize yaptırımlar uygulamaya kalkan bu çarpık anlayışla diplomasinin ve hukukun sınırları içinde mücadele etmekte kararlıyız. Amerikan yönetiminin eninde sonunda ülkemize yönelik yanlış bakış açısını düzelteceğine inanıyorum.”

Erdoğan, AB ile ilişkilere değinirken ise kimi zaman gerilimler yaşadıklarını, ancak bu dönemin geride kalmakta olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “En büyük ticaret ortağımız olan böyle bir coğrafyaya sırtımızı dönmemiz söz konusu olamaz” dedi.

Son olarak ekonomiye değinen Erdoğan, “Bankacılık sektörünün hareket alanının daralmasından kaynaklanan sorunların önemi ve aciliyetinin farkındayız. Tüm bu sıkıntıların çözümüne yönelik hazırlık ve çalışmalarımız var” diye konuştu.

Meclis gündeminde neler var?

Meclis’in yeni dönemindeki gündeminde ilk olarak iç tüzük değişiklikleri ile Suriye ve Irak tezkereleri var. MHP’nin sunduğu af tasarısının da kısa sürede gündeme alınması bekleniyor. Meclis’in gündemi özetle şöyle;

İç tüzük değişikliği:

Cumhurbaşkanlığı sistemine uyum kapsamında Meclis’in çalışma usulünü belirleyen iç tüzükte yapılması öngörülen değişiklikler öncelikli gündem maddesi konumunda. Gensoru, başbakan, tasarı ifadelerinin bulunduğu maddelerin iç tüzükten çıkarılması bekleniyor.

Suriye ve Irak tezkereleri:

Cumhurbaşkanlığı’na Suriye ve Irak’a asker gönderme yetkisi veren tezkerenin süresinin uzatılması da Meclis’in öncelikli gündem maddeleri arasında.

MHP’nin af önerisi:

Milliyetçi Hareket Partisi’nin geçen hafta Meclis’e sunduğu af yasa taslağının, Meclis gündemine kısa sürede alınması bekleniyor. Partilerin MHP’nin sunduğu taslak üzerinde görüş bildirmeleri bekleniyor.

2019 bütçesi:

Meclis gündemindeki bir diğer önemli gündem maddesi ise gelecek yılın bütçesi olacak. 17 Ekim’e kadar Meclis’e sunulması gereken bütçe teklifinin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın sunduğu Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) öngörülen büyüklükte olması bekleniyor.

Resepsiyon yapılmadı

Meclis’in açılışıyla düzenlenen resepsiyon bu yıl yapılmadı.

Tasarruf tedbirleri kapsamında bu yıl yeni yasama yılı açılış resepsiyonunun verilmemesi yönünde karar alındı.

Previous post
Beşiktaş Belediyesi temizlik işçileri iş bıraktı
Next post
Kırgızistan'da sütyen ile klip çeken şarkıcı: Ölüm tehditleri alıyorum