Ana SayfaGüncelMusa Çitil’in şikayetiyle haklarında dava açılan yedi gazetecinin duruşması ertelendi

Musa Çitil’in şikayetiyle haklarında dava açılan yedi gazetecinin duruşması ertelendi

DİYARBAKIR – KHK ile kapatılan DİHA’da Sur operasyonuna ilişkin “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla yapılan haberi sosyal medyada paylaştıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan yedi gazetecinin yargılandığı davanın ilk duruşması 16 Ocak 2019’a ertelendi.

“Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla Şubat 2016’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan haberi sosyal medya hesaplarından paylaştıkları gerekçesiyle haklarında dava açılan yedi gazetecinin yargılanmasına bugün başlanıldı.

Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasına gazeteciler Selman Çiçek, Ömer Çelik ve Abdulvahap Taş ile avukatları ve gazeteciler katıldı.

‘Suçlama konusunun kendisi bir haberdir’

Duruşmada ilk sözü alan Abdulvahap Taş, suçlamayı kabul etmediğini dile getirerek söz konusu haberi sadece ‘retweet’ (yeniden paylaşma) yaptığını ve hedef gösterme amacı olmadığını belirtti.

Taş ardından söz alan gazeteci Selman Çiçek de haber alma özgürlüğüne dikkat çekerek, iddia edildiği gibi hedef gösterme amacının olmadığını belirtti.

Savunmasını yapan gazeteci Ömer Çelik ise Musa Çitil’i hedef gösterme amacının olmadığına vurgu yaparak, “Gazeteciyiz ve kamu yararı adına bir görevi yerine getirdik. Suçlama konusunun kendisi bir haberdir. Şikayetçi kamu tarafından bilinen bir kişidir ve haber konusudur. Haberin suç konusu gazetecilik açısından kabul edilebilir değildir” dedi.

Gazetecilerin avukatı yaptığı savunmada, Çitil’in Mardin’in Derik ilçesinde 13 köylünün öldürülmesinden yargılandığını hatırlatarak, haberde sivillerin yaşadığı Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki operasyonları yönetmesine dikkat çekildiğini ifade etti.

Yapılan savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti gazeteciler Çağdaş Kaplan ve İnan Kızılkaya’nın talimatla alınacak ifadelerinin beklenmesine, tutuklu sanık Kemal Sancılı’nın ifadesinin ise SEGBİS ile alınmasına karar verdi.

Duruşma 16 Ocak 2019 tarihine ertelendi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı “Kuşatmanın adı ‘Bayrak 12’, başındaki isim Musa Çitil” başlığıyla Şubat 2016’da Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nda (DİHA) ve kapatılan Özgür Gündem gazetesinde yayınlanan haberi,  sosyal medya hesaplarında paylaştıkları gerekçesiyle 7 gazeteci hakkında dava açmıştı.

Sokağa çıkma yasağı ve çatışmaların devam ettiği dönemde Sur’da yürütülen operasyonla ilgili haberi paylaşan gazeteciler hakkında hazırlanan iddianamede, haberin yayınlandığı dönemde Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı olan ve Temmuz 2016’da İçişleri Bakanlığı kararıyla Jandarma Genel Komutan Yardımcılığı’na terfi ettirilen Tuğgeneral Musa Çitil davacı olarak yer almıştı.

Haberi kendi sosyal medya hesaplarında paylaştıkları iddia edilen dönemin DİHA Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabirleri Çağdaş Kaplan, Hamza Gündüz, Selman Çiçek ve gazeteci Abdulvahap Taş ile haberi, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin resmi sosyal medya hesabında paylaşan gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve gazetenin İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede ayrıca, DİHA muhabiri Selman Çiçek hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası yapmak”  iddiasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.


Haber paylaştıkları için: Musa Çitil’in şikayetiyle yedi gazeteciye dava


Gazete Karınca
Previous post
DSM: Rejimle süren müzakereler Suriye halkının çıkarına
Next post
Erdoğan: Öğrencilerimiz de hep burs istiyor, niye krediye yanaşmıyorsunuz?