Ana SayfaGüncelNedeni küresel ısınma: Akdeniz’de tropikal fırtınalar artacak

Nedeni küresel ısınma: Akdeniz’de tropikal fırtınalar artacak

HABER MERKEZİ – Küresel ısınma sonucu deniz suyu sıcaklığının artmasının tropikal fırtınaların daha sık görülmesine neden olacağı, Akdeniz’de de tropikal fırtınaların artacağı belirtildi.

Orta Akdeniz’de oluşan tropik fırtına beklenildiği gibi Türkiye’yi çok etkilemedi, sadece kuvvetli yağışlar oluşturdu.

Peki Akdeniz’de tropik fırtına neden oluştu, bundan sonrası için tehlike söz konusu mu?

Nedeni küresel ısınma

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, küresel ısınma sonucu tropikal fırtınaların daha sık olacağını belirtiyor.

AA’ya konuşan Tek, tropikal siklon ve kasırga olaylarında en büyük etkenin deniz suyu sıcaklığı olduğunu vurgularken, küresel ısınma sonucu deniz suyu sıcaklığının arttığına dikkat çekiyor.

Tek’e göre 10 yılda bir görülen bu tür fırtınalar 10 yılda 2’ye, 3’e çıkacak.

“Akdeniz’den, Orta Akdeniz’den gelen bu tür kuvvetli rüzgarlar oluşturan yapılar daha önce de oluyordu. Sıcaklıkların gittikçe artmasıyla oluşan küresel iklim değişikliği Akdeniz’de bu tür yapıların oluşmasına neden oluyor.

“Gittikçe yükselen bir sıcaklık var. Sıcaklığın arması demek, atmosferdeki enerjinin de artması anlamına geliyor. Sıcaklıkların artması, suyun daha fazla buharlaşması demek. Kutuplarda erime olduğu için yağış miktarı artıyor. Bazı bölgeler az bazıları çok fazla yağış alıyor. Yağışlar da kısa süreli sel ve su baskınlarına neden oluyor, hortumlar oluşuyor. Bazı bölgelerde kuraklık yapıyor. Bu olaylar tropik fırtınaların da etkisini fazlalaştırıyor.

“Bizim enlemlerde artık bu şeylerin sıklığı artacak. Önceden görülmüş. 10 yılda bir iken, 10 yılda 2’ye, 3’e çıkacak. 5 yıl olmaz ama 6’ıncı yıl iki tane olur.

“Tropikal fırtına gibi yapıların oluşabilmesi için deniz suyu sıcaklıklarının 26 derecenin üzerine çıkması gerek. 26 derecenin üzeri kritik bir durum. Bizim Akdeniz Bölgesi için şu anda bir risk var. Akdeniz’de deniz suyu sıcaklıkları 27, 28, 29 derece arasında değişiyor. Özellikle Antalya ve İskenderun bölgelerinde. Kuzeyden gelecek soğuk hava bu bölgelerde kuvvetli yağışlar oluşturur. Bu tür tropikal siklon gibi yapılar meydana getirme olasılığı yüksektir.”

Karadeniz için de uyarı

Tek ayrıca Karadeniz’de de deniz suyu sıcaklığının son 30 yılın 4 derece üzerinde olduğunu belirterek, “Önümüzdeki aylarda sel ve su baskını olma riski çok yüksek” sözleriyle Karadeniz’i riskler beklediğine dikkat çekiyor.