Ana SayfaDünyaNobel Barış Ödülü, Nadya Murad ve Denis Mukwege’ye verildi

Nobel Barış Ödülü, Nadya Murad ve Denis Mukwege’ye verildi

HABER MERKEZİ – Nobel Barış Ödülü’nün bu yılki sahipleri cinsel şiddetin savaş silahı olarak kullanılmasına engel olmak için ortaya koydukları çabalardan ötürü Ezidi aktivist Nadya Murad ve Kongolu doktor Denis Mukwege oldu.

2018 Nobel Barış Ödülü’nün kazananları belli oldu.

Ödülün bu yılki sahipleri Ezidi insan hakları savunucusu Nadya Murad ve Kongolu doktor Denis Mukwege oldu.

Nobel Komitesi, yaptığı açıklamada, cinsel şiddetin savaş silahı olarak kullanılmasına engel olmak için ortaya koydukları çabalardan ötürü ödülün Mukwege ve Murad’a verildiğini duyurdu.

Ödülün geçtiğimiz yılki sahibi Nükleer Silahların Yok Edilmesi için Uluslararası Kampanya (ICAN) olmuştu.

Nadya Murad hakkında

Iraklı bir Ezidi olan Nadya Murad, 2014 yılında IŞİD tarafından esir alınmış, bir yılı aşkın süre cinsel istismara ve işkenceye maruz kalmıştı.

Şengal yakınlarındaki köyüne IŞİD’in düzenlediği baskında annesinin, altı kardeşinin ve çok sayıda akrabasının öldürüldüğüne tanık olan Murad, kurtulmasından bu yana Ezidilerin karşı karşıya kaldığı insanlık suçları hakkında dünya kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyor.

23 yaşındayken Birleşmiş Milletler (BM) İyi Niyet Elçisi olarak görev yapan Murad, 2016 yılında da Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmişti.

Denis Mukwege hakkında

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda bulunan Bukavu kentinde doğan Denis Mukwege’nin ilkesi, “adalet herkesin meselesidir” sözünde temelleniyor.

63 yaşındaki doktor Mukwege, savaş ve silahlı çatışmalardaki cinsel şiddeti engellemeye yönelik mücadelenin ulusal ve uluslararası arenada en birleştirici sembollerinden biri olarak görülüyor.