Ana SayfaGüncelNusaybin davasında mütalaa yarın

Nusaybin davasında mütalaa yarın

HABER MERKEZİ – Nusaybin’de, sokağa çıkma yasakları sırasında tahliye edildikten sonra tutuklanan 53 kişinin yargılandığı davanın 4’üncü duruşmasında mahkeme heyeti, duruşmanın yarın görülecek dördüncü oturumunda mütalaa isteyeceğini belirterek duruşmaya ara verdi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016 tarihinde tahliye edildikten sonra tutuklanan 53 kişinin yargılandığı davanın dördüncü duruşması üç gündür sürüyor.

Avukatların hazır bulunduğu duruşmayı, tutuklu yakınlarının yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Tuma Çelik ve Pero Dündar da takip ediyor.

Birinci oturum

Pazartesi günü Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binasındaki konferans salonunda görülen duruşmanın ilk oturumunda, tutuklu sanıkların savunmaları alındı.

Maruz kaldığını belirttiği ağır işkenceleri anlatan sanıklardan Osman Bozkurt, savunmasında PKK lideri Abdullah Öcalan ve özyönetim modeline ilişkin vurgular yaptı.

Tahliyesini ve beraatını talep eden Bozkurt’un savunmasının ardından duruşma ertesi güne ertelendi.

İkinci oturumda savunma yapılmadı

Salı günü yapılan duruşmanın ikinci oturumunda ise tutuklu Baver Başak, Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla savunma yapmayacağını dile getirdi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı, savunma yapmaması durumunda savunma yapmış sayılacağını söyledi. Sanık Başak ise, savunma hakkı olduğu gibi protesto hakkının da bulunduğunu ifade ederek, savunma yapmayı reddetti.

Ardından mahkeme başkanı, emniyet ve savcılık aşamasındaki Başak’ın savunmalarını okudu.

Başak’ın ardından yargılananlardan Ömer Karataş da, savunma yapmayı reddetti ve mahkeme başkanının önceki ifadelerini okumaya devam etmesi üzerine protesto etmek amacıyla heyete sırtını çevirdi.

Yarın mütalaa istenecek

Nusaybin davasının dördüncü duruşmasının bugünkü oturumu (üçücü oturum) sanıklardan Hamit Acun’un savunması ile başladı.

Acun, emniyetteki ifadelerinin işkence altında alındığını ve kendisinin ifadesi olmadığını söyledi. Bunun üzerine avukat Zuhat Bilen, “İfadesinin kaç saat sürdüğünü, avukatın gelip gelmediğini” sordu.

Hamit Acun, şu cevabı verdi: “İfadem 10 dakika kadar sürdü. Bu kadar ifadeyi o kadar zamanda vermem mümkün değil. Barodan olduğunu söyleyen bir avukat geldi ancak bana sadece avukatım olduğunu söyledi. Haklarıma dair herhangi bir şey söylemedi. İfade sırasında da herhangi bir müdahalede bulunulmadı.”

Acun’un savunması ardından ara veren mahkeme heyeti, yarın görülecek duruşmada mütalaa isteyeceklerini ve sanık avukatlarının savunmasına geçeceklerini belirtti.

Mahkeme heyeti ardından duruşmaya yarın devam edilmek üzere ara verdi.


Bu haber MA’dan kısaltılarak derlenmiştir.