Ana SayfaGüncelNusaybin Davası’nda tahliye yok

Nusaybin Davası’nda tahliye yok

HABER MERKEZİ – Nusaybin’de, sokağa çıkma yasakları sırasında tahliye edildikten sonra tutuklanan 53 kişinin yargılandığı davanın 4’üncü duruşmasında konuşan avukat Mehmet Alparslan, ‘tanık’ olarak belirtilen bir kişiye günde 343 teşhisin yaptırıldığını kaydetti. Mahkeme ise sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı 26 Aralık’a erteledi.

Mardin’in Nusaybin ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016 tarihinde tahliye edildikten sonra tutuklanan 53 kişinin yargılandığı davanın Pazartesi günü başlayan 4’üncü duruşması bugün sona erdi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) binasında, Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen ve beş gün süren duruşmada sanıklar ve avukatları savunma yaptı.


Nusaybin Davası: “Bu, özel olarak kurulmuş bir mahkeme”


Duruşmanın bugünkü oturumunda savunma yapan avukat Mehmet Alparslan, 53 kişinin ayrı ayrı hangi olaylara katıldığının dosyada belirtilmediğine dikkat çekti.

“780 mağdurun bulunduğu dosyada müvekkil hangi mağdura verdiği zarardan dolayı yargılanıyor belirtilmemiş. Tüm bu mağduriyetleri buradaki 53 kişi hepsi de yapmış gibi anlatılmış. Ama kimin hangi olaydan sorumlu olduğu belli değil, araştırma yapılmamış. Özensiz hazırlanmış iddianame iade edilmesi gerekirdi.”

‘Tanık’ olarak belirtilen bir kişiye bir günde yüzlerce teşhis yaptırıldığını da kaydeden Alparslan, bunun “hayatın olağan akışına aykırı” olduğunu vurguladı.

“Bir günde sağlıklı olarak kaç teşhis yapılacağını emniyete sorduk. Sağlıklı bir teşhis için 10 teşhis, bilemediniz 12 ila 15 teşhis yapılabileceğini söylediler. Ama dosyada, bir kişi bir günde 343 kişiyi teşhis etmiş. Böyle bir şeyin imkanı yok. Bu bile dosyanın nasıl hazırlandığını bize gösteriyor.”

Tahliye yok

Avukat Alparslan’ın savunmasının ardından, dosyada “itirafçı” olarak adı geçen H.B.A.’nın SEGBİS aracılığı ile tutukluluk mütalaasına karşı beyanı alındı. H.B.A., tahliyesini talep etti.

Mahkeme ise tüm talepleri reddederek, tutukluların tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Bir sonraki duruşma 10 Aralık’ta görülecek.

Polisten HDP’li vekile: ‘Benim vekilim değilsin, teröristlerin vekilisin’

Öte yandan duruşma sonrası ailelerin, ring araçlarındaki yakınlarına el sallaması üzerine gerginlik çıktığı öğrenildi.

MA’nın haberine göre polisler, ring araçlarının hareket etmesinin hemen ardından aracına binmek için yolun karşısına geçmek isteyen dava avukatlarından Zuhat Bilen’i engelleyerek, göğsünden itti.

Bu sırada bir polisin Bilen’i ittirmeye devam etmesi tartışmaya neden oldu. Bu esnada polisler, etrafını sardıkları Bilen’i gözaltına almakla da tehdit etti.

Bunun üzerine Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Ebru Günay duruma müdahale etmek istedi.

Ancak söz konusu polislerden biri, Günay’a yönelik “Hangi milletin vekilisin? Benim vekilim değilsin. Teröristlerin vekilisin” ifadelerini kullandı.

HDP’li Günay ve avukatlar ise konuya dair Mardin Valiliği yetkilileri ile görüşmeye geçti. Avukatların, ilgili polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.


Duruşmanın ilk üç günü