Ana SayfaBilim ve TeknolojiÖlümünden birkaç gün önce tamamlamıştı: Hawking’in son makalesi yayımlandı

Ölümünden birkaç gün önce tamamlamıştı: Hawking’in son makalesi yayımlandı

HABER MERKEZİ – Bu yılın Mart ayında aramızdan ayrılan Stephen Hawking’in “Kara deliğe düşen cisimlerin fiziksel bilgisine ne olur?” sorusuna yanıt aradığı “bilgi paradoksuyla” ilgili son bilimsel makalesi yayımlandı.

Kuantum fiziği ve kara delikler üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen evrenbilimci ve teorik fizikçi Stephen Hawking, 2018’in Mart ayında 76 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

Stephen Hawking’in “Kara deliğe düşen cisimlerin fiziksel bilgisine ne olur?” sorusuna yanıt aradığı “bilgi paradoksuyla” ilgili son bilimsel makalesi yayımlandı.

Hawking’in ölümünden birkaç gün önce tamamladığı belirtilen “Kara Delikte Entropi ve Yumuşak Saçlar” adlı makale, Cambridge ve Harvard üniversitelerinde birlikte çalıştığı bilim insanları tarafından düzenlenerek dijital ortama kondu.

BBC Türkçe’nin haberine göre Cambridge Üniversitesi’nden teorik fizikçi Prof. Malcolm Perry, makaleyle ilgili açıklamasında Hawking’in 40 yıldan uzun bir süre “bilgi paradoksu” üzerinde çalıştığını söyledi.

‘Kara deliklerin çevresindeki fotonlar bilgiyi kaydediyor’

Hawking’in makalesinde, bir kara deliğin entropisinin, ışığın yoğun kütleçekim gücünden kaçamayacağı nokta olan, kara deliğin olay ufkunun çevresindeki fotonlar tarafından kaydedilebileceği vurgulanıyor.

Makalede, bu foton saçaklarına ise ‘yumuşak saçlar’ adı veriliyor.




Önceki Haber
Etkinlik: "Gelecek Devrimi Hatırlamak"
Sonraki Haber
Enflasyona zabıta müdahalesi dış basında: ‘Hükümetin artan umutsuzluğunun yansıması’