Ana SayfaGüncel‘Panzer Davası’nda bilirkişi raporuna tepki: Panzeri sanık olarak yargılayamayız

‘Panzer Davası’nda bilirkişi raporuna tepki: Panzeri sanık olarak yargılayamayız

HABER MERKEZİ – Silopi’de bir polis panzerinin evlerine girmesi sonucu hayatını kaybeden Yıldırım kardeşlerin ölümüne neden olan polislerin yargılandığı davanın 5’inci duruşmasında yine tutuklama çıkmadı. Yıldırım kardeşlerin avukatları, panzeri “asli”, sanık iki polisi de “tali” kusurlu gösteren bilirkişi raporuna tepki göstererek, “Panzeri sanık olarak yargılayamayız. Bu insanların aklıyla alay etmektir” dedi. Duruşmada ifade veren polisler ise olaydan İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan’ın sorumlu olduğuna işaret etti.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde 3 Mayıs 2017 gecesi uykudaki 7 yaşındaki Muhammed ile 6 yaşındaki kardeşi Furkan Yıldırım’ın ölümüne neden olan zırhlı aracın sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın 5’inci duruşması görüldü.

Cizre 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım’ın yanı sıra sanık polisler ve avukatlar hazır bulundu.

Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, çeşitli barolara bağlı avukatlar ve Özgürlükçü Hukukçular Platformu’nun (ÖHP) katıldığı duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir de takip etti.

Yapılan kimlik tespitlerinin ardından, bir süre önce mahkemeye sunulan “olay yeri keşfi”nin dosyaya eklenmesiyle duruşma başladı.

‘Sertifikasız personel görevlendirme’ talimatı

İlk olarak, Silopi İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polis Ahmet Karaaslan ifade verdi.

Olayın yaşandığı gün İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’ın geldiğini belirten Karaaslan, panzerler içerisinde iki kişinin görev alması noktasında kızdığını dile getirdi.

Karaaslan, dönemin polis amiri Tuncay Taşdemir’in daha sonra yanlarına gelerek personelin olmadığı şeklinde sözler sarf ettiğini kaydetti.

Ahmet Karaaslan, 10 gün sonra ise polis amiri Taşdemir’in, İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan’ın eğitim ve sertifikasına bakılmaksızın personel görevlendirilmesi noktasında talimat verdiğini kendisine aktardığını söyledi.

Ardından İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli olan tanık Osman Fatih Buğra Tutar’ın ifadesi alındı.

‘Panzeri sanık olarak yargılayamayız’

Tanık ifadelerinin ardından avukatlara söz verildi. İlk olarak konuşan avukat Nuşirevan Elçi, olay yerine ilişkin yapılan keşif sonucu bilirkişiler tarafından hazırlanan rapora tepki gösterdi.

Raporun sanıkları cezadan kurtarılması yönünde ve zorlama bir şekilde hazırlandığına işaret eden Elçi, “Böylesi bir raporu ilk kez görüyorum. Panzeri sanık olarak yargılayamayız. Bu insanların aklıyla alay etmektir” dedi.

Ehliyetsiz araç kullanmanın kusuru arttırdığını vurgulayan Elçi, “Olağan bir trafik kazasında ehliyetsiz araç kullanmak kusur artırım sebebidir. Yasalar önünde kimse imtiyaz sahibi değildir. Uzman heyetten yeniden rapor alınmasını talep ediyoruz” dedi.

Sanıkların tutuklanması talep edildi

Daha sonra söz alan avukat Rojhat Dilsiz ise bilirkişilerin hazırladığı rapordaki bazı ibareleri okuyarak, dosya içerisindeki delillerin tartışılmasının bilirkişilerin işi olmadığının altını çizdi.

2 sanık hakkında verilecek cezanın kendilerini tatmin etmeyeceğini kaydeden Dilsiz, birçok tanığın ifadesinde emri aldıkları İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan ile polis amiri Taşdemir hakkında suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Dilsiz, ehliyetsiz araç kullanmanın bilinçli taksir olduğunu belirterek, sanıkların tutuklanmasını da istedi.

Avukat savunmalarının ardından söz verilen iddia makamı da, eksik hususların giderilerek, sanıkların tutuklanma yönündeki taleplerin ret edilmesini talep etti.

Sanık polis: Olayın sorumlusu İlçe Emniyet Müdürü

Son olarak, sanık polisler Yeğit ve Maden’e söz verildi.

Sanık polis Yeğit, olayın yaşandığı tarihte ilk defa panzer sürdüğünü belirtirken, sanık polis Maden ise olayın sorumlusunun İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan olduğunu kaydetti.

Tutuklanma talebi reddedildi, yeni rapor istendi

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutuklama talebini reddetti.

Mahkeme heyeti, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden seçilecek iş sağlığı ve güvenliği konusunda makine, elektrik ve karayolları konusunda uzmanlıkları bulunan 3 kişilik bilirkişi heyetinin, sorumluların kusur durumlarının tespiti konusunda rapor tazmini istenmesine karar verdi.

Mahkeme, bir sonraki duruşmayı ise 25 Aralık’a erteledi.

Dava hakkında

Polis Ömer Yeğit ve amiri Murat Maden hakkında “Taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Olay sonrası tutuklanan sanık polis Yeğit ilk duruşmada tahliye edilmişti.

Yeğit, olaydan kendisini görevlendiren İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan ile yetkilileri sorumlu tutarken, davada adı geçen polis Tuncay Taşdemir ile İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan’ın disiplin soruşturması neticesinde ceza aldıkları ortaya çıkmıştı.


Keşif raporu: Panzer ‘asli’, sürme yetkisi olmayan şoför ‘tali’ kusurlu,


Bu haberi MA’dan derledik.



Önceki Haber
Fatma Güraslan iki hafta önce evlendiği erkek tarafından öldürüldü
Sonraki Haber
HDP'den 'toplumsal barış' için üç ayrı kanun teklifi