Ana SayfaDünyaPompeo: Suriye’deki süreçte ilerleme için Kürtler de masada olmalı

Pompeo: Suriye’deki süreçte ilerleme için Kürtler de masada olmalı

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Suriye’deki siyasi süreçte ilerleme kaydedilebilmesi için Suriye’deki her bir kesimin temsiliyetinin olması gerektiğini vurguladı, Kürtlerin de masada olması gerektiğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yedi yıldır iç savaşın sürdüğü Suriye’nin geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yahudi Amerikan Ulusal Güvenlik Enstitüsü (JINSA) konferansında konuşma gerçekleştiren Pompeo, ABD’nin Suriye’deki öncelikli hedefinin IŞİD’e karşı mücadele olduğunu kaydetti.

İran ve İran’ın desteklediği güçlerin Suriye’den ayrılması gerektiğini belirten Pompeo, ülkeyi bekleyen müzakere dönemine ilişkin açıklamalar da yaptı.

Pompeo, Suriye’deki her bir kesimin gelecekteki hükümetin parçası olmasını talep etti, Kürtlerin de müzakerelerde masada oturması gerektiğini vurguladı:

“Bu yönetimdeki hizmetimin tamamı boyunca Suriyeli Kürtlerle çok yakın çalıştık. Harika bir ortak oldular. Şimdiyse masada oturduklarından emin olmak istiyoruz. Siyasi sürece gelirsek… İlerleme olmamasının nedeni, Suriye’deki her unsurun gelecekteki hükümetin parçası olma fırsatını talep etmemizdir ve böylesine bir durumun ve onların temsiliyetinin yokluğunda, Suriye’deki durumun düzeltilmesi için birinin ödemesi gereken büyük bir çek olacağı bir şekilde katılım göstermeyeceğiz. Suriyeli Kürtler de kesinlikle bunun parçası olacaktır.”

DSM-Şam temasları

Öte yandan Suriye merkezi hükümeti ile Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) siyasi kanadı olan Demokratik Suriye Meclisi (DSM) heyetinin arasındaki müzakereler sürüyor.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 31 Mayıs’ta yaptığı açıklamada ülkenin kuzeyini kontrol eden güçlere diyalog çağrısında bulunmuştu.

Bu çağrıdan yaklaşık iki ay sonra, Demokratik Suriye Meclisi’nin (DSM) eski Eş Başkanı İlham Ahmed’in başkanlık ettiği DSM heyeti, Suriye hükümetinin daveti üzerine 26 Temmuz’da Şam’a gitmişti.

Demokratik Suriye Meclisi bu görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, görüşmenin ‘Suriye krizi’nin ve tüm sorunların her açıdan çözümü için geniş diyalogların başlamasının temelini oluşturmayı amaçladığını ifade etmişti.

Açıklamada, “Toplantı sonucunda diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırılmıştır” bilgisi paylaşılmıştı.

Şam’da Suriye rejimi ile yaptıkları görüşmeye dair bazı detaylar aktaran Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli ise Afrin konusunun da yapılan ilk görüşmede masada olduğunu söylemiş, “Her iki taraf da Türk devletinin Suriye’nin hiçbir yerinde olmaya hakkı olmadığını belirtiyor” demişti.

Taraflar arasında Ağustos ayında yapılan diğer bir görüşmede de, çözüm için komitelerin şekillenmeye başladığı vurgulanırken, Demokratik Suriye Meclisi Başkanlık Konseyi Üyesi Hesen Mihemed Eli, “Rojava ve Kuzey Suriye’de sistem başarırsa Suriye’nin genelinde demokratik bir yapı oluşacak” sözlerini kaydetmişti.

Son olarak DSM Eş Başkanı Emine Umer, Şam ile müzakerelerin devam etmekte olduğu bilgisini paylaşmıştı.


Karınca Dış Haberler
Previous post
Diyarbakır'da gözaltına alınan gazeteciler ve siyasetçiler adliyede
Next post
Lezbiyen süper kahraman 'Batwoman'dan ilk görsel yayınlandı