Ana SayfaEkonomiSağlıkta ‘tasarruf’: Hayati önem taşıyan bazı ithal ilaçlar piyasada yok

Sağlıkta ‘tasarruf’: Hayati önem taşıyan bazı ithal ilaçlar piyasada yok

HABER MERKEZİ – Döviz kurundaki yüksek artış sağlık sektörünü de vurdu. İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan, yaşamsal öneme sahip bazı ilaçların bulunamaz hale geldiği uyarısında bulundu.

Türkiye ekonomisindeki kötüye gidişat sürerken, büyüme geriliyor, yükselen döviz kuruna bağlı olarak fiyatlar yükseliyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın duyurduğu kamudaki tasarruftan ekilenen sektörlerin başında sağlık geliyor.


SES: Sağlık ve sosyal hizmet alanındaki tasarruftan vazgeçilsin


Son olarak İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Türkiye genelinde uzun süredir bazı ilaçların bulunmasında sorun yaşandığını belirtti.

Yeni nesil ilaçlara başvuru bile yapılamıyor

DHA’ya konuşan Sayılkan, yaşamsal öneme sahip ilaçlara ulaşımın zorlaşmasının halk sağlığını ve tedavi süreçlerini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Tasarruf öncelikli politikalar kapsamında yapılan kesintiler sonucunda eczanelerdeki ekonomik sorunların her geçen gün biraz daha arttığını ve bazı ilaçların bulunamaz hale geldiğini söyleyen Sayılkan’ın açıklaması şöyle:

“Bazı ilaçlar zor bulunurken yeni nesil ilaçlar için başvuru bile yapılmıyor. İlaca ulaşımı engelleyen bu durum halk sağlığını ve tedavi süreçlerini olumsuz etkiliyor. Sorunun acilen ortadan kaldırılabilmesi için ilaç fiyat kararnamesinin ivedilikle değişmesi ve uygulanan sabit avro kurunun ülke gerçeklerine uygun olarak gözden geçirilmesi gerekiyor.”

Öte yandan Sayılkan, internet üzerinden satışı yapılan ilaçlarla insan sağlığının hiçe sayıldığını kaydetti.

‘Hayati olmayan ameliyatlara malzeme yok’ iddiası

Son günlerde tedavi malzemelerinin yokluğundan kaynaklı ameliyatların yapılmayacağı yönünde basında haberler yer almıştı.

Duvar’dan Serkan Alan’ın haberine göre Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği, Cerrahi Ana Bilim Dalı’na gönderdiği yazı ile ‘hayati önem taşımayan ameliyatlarda kullanılacak tıbbi malzemeleri bir süre almayacağını’ duyurmuştu.

TTB Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, “Bunun sorumlusu ekonominin bu hale gelmesine neden olanlardır” demişti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı İbrahim Kara da sağlık için bütçeden ayrılan paya dikkat çekmişti.

Kara, “Eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe bütçeden ayrılmayan pay Diyanet İşleri Başkanlığı’na ve Savunma Bakanlığı’na aktarıldı” diye konuşmuştu.

Previous post
Pompeo Ankara'daydı, gündemde Kaşıkçı vakası vardı
Next post
İşi için açlık grevindeki Mahir Kılıç'a saldırı: "Sen HDP'lisin, CHP'ye zarar veriyorsun"