Ana SayfaToplumsal CinsiyetSistematik şiddete karşı özsavunmasını kullanan Namme Öztürk’e 12 yıl hapis

Sistematik şiddete karşı özsavunmasını kullanan Namme Öztürk’e 12 yıl hapis

HABER MERKEZİ – Kendisini sistematik şiddete maruz bırakan ve öldürmeye çalışan Kazım Aydemir’i özsavunmasını kullanarak öldüren Namme Öztürk’e 12 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme heyetindeki kadın hakim ise karara şerh düşerek, beraat kararı verilmesini istedi.

Kendisine sistematik şiddet uygulayan ve son olarak silahla öldürme girişiminde bulunan eski eşi Kazım Aydemir’i meşru savunma hakkını kullanarak öldüren Namme Öztürk’ün tutuklu yargılandığı davanın karar duruşması Kartal’daki İstanbul Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Çok sayıda kadının takip ettiği duruşmaya, Öztürk’ün müdafisi olarak avukat Diren Cevahir Şen, Didem İşin Mordeniz, Gülhan Kaya ve Zeynep İnce Gürkan katıldı.

Duruşmada ayrıca Öztürk gibi kendisine sistematik şiddet uygulayan erkeği öldürdüğü için tutuklanan ve 4 Temmuz 2017’de tahliye edilen Yasemin Çakal da hazır bulundu.

‘O gün silah ateş alsaydı yaralanacaktım’

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada savunma yapan Namme Öztürk, olayı tasarlayarak işlemediğini, kendisini savunmak zorunda kaldığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Ben çok uzatmayacağım. Kayınbabamın eşimi öldürdükten sonra fotoğrafını çektiğim iddiası doğru değil. Bu canımı yaktı ben yıllarca onlar için sustum. Olay sonrası kayınpederimi aradım. Benin telefonum zaten emniyette. Konuştuklarımın hiçbirinin eksik kalmasını istemedim. Her şey delilli olsun istedim. Ev 3+1 şeklindedir. Olay dış kapıda oldu. Beni zorla götürmek istiyordu. Ben tasarlasam internet var, gazete var. En kısa ve etkili şekilde öldürme yoluna bakardım. O gün silah ateş alsaydı yaralanacaktım. O gün evde katliam olsaydı kadın neyse de çocuklara yazık oldu diyeceklerdi. Ben olaydan önce onun ailesine Samsun’a geleyim çocukları alayım dedim. Ama kabul etmediler. Onun ailesi incinmesin diye bazı şeyleri söylemedim avukatlarımdan rica ettim.”

‘İşte erkek adalet’

Avukatların savunmasının ardından mahkeme karar için ara verdi. Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, Öztürk’e 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Mahkeme heyetindeki kadın hakim ise karara şerh düşerek, Öztürk’ün beraat etmesi gerektiğini belirtti.

Avukat Diren Cevahir Şen, karar sonrası Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Hayatın işkenceyle, hakaretle geçsin, defalarca öldürülmeye çalış, ölümle tehdit edil, hamileyken tekmelen sonra şiddet anında canını kurtarmak için adamı öldür ceza al. Hem de iki erkek üyenin oyu, kadın üyenin muhalefetiyle. İşte erkek adalet” diye tepki gösterdi.

Ne olmuştu?

İstanbul Tuzla’da yaşayan Namme Öztürk evliliği boyunca kendisini sistematik şiddete maruz bırakan eşi Kazım Aydemir’den boşanmıştı.

Ancak şiddet bundan sonra da devam etmiş ve son olarak Aydemir, Öztürk’ü silahla öldürmeye teşebbüs etmiş kadın da buna karşılık kendisini korumak için eski eşini öldürmüştü.

Bunun üzerine tutuklanan Öztürk, mahkemede verdiği ifadesinde, boşanmadan önce şiddet gördüğünü, iki defa bunun için polise gittiğini, polislerin ‘bir de eşinle konuşalım’ dediğini, sonrasında ise şiddetin daha da arttığını aktarmıştı.

Öztürk ifadesinde, Aydemir tarafından sistematik şiddetin yanı sıra cinsel saldırıya da maruz kaldığını belirterek, “Eşim hamile olmama rağmen bana fiziksel şiddet uyguluyordu” demişti.

Karar duruşmasından önceki duruşmada mütalaasını veren savcı, Öztürk’ün “meşru müdafaa” hakkını kullandığını söylemişti.

Previous post
Yurttan cinsel istismara uğrayan çocuk için rapor: 'Evlenmesi iyiliğine olur'
Next post
SES: Sağlık ve sosyal hizmet alanındaki tasarruftan vazgeçilsin