Ana SayfaÖzel“Suudi Arabistan’ın reformları ‘göz boyama’dan ibaret, Batı’nın silah satışı sürüyor”

“Suudi Arabistan’ın reformları ‘göz boyama’dan ibaret, Batı’nın silah satışı sürüyor”

HABER MERKEZİ – Kendisinden 2 Ekim’den bu yana haber alınamayan gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın akıbetine ve Suudi Arabistan’ın insan haklarına yönelik tutumuna dair webiz’de değerlendirmelerde bulunan Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Akşener, ülkede son dönemlerde yapılan reformları ‘göz boyama’ olarak nitelendirdi, insan haklarının ‘halka ilişkiler’ çabasına indirgenemeyeceğini kaydetti. Akşener, Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun birçok sivili öldürmesine rağmen Batı’nın bu ülkeye silah ticaretine devam ettiğini vurguladı.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’na 2 Ekim’de giren gazeteci Cemal Kaşıkçı’dan o tarihten bu yana haber alınamıyor.

Konuya ilişkin webiz’de açıklamalarda bulunan Af Örgütü Türkiye Şubesi Kampanyalar ve Savunuculuk Direktörü Ruhat Sena Akşener, şu ana kadarki gelişmeler göz önüne alındığında olayın birçok karanlık tarafı olduğunu belirterek, Suudi Arabistan’ın insan hakları ihlallerine dikkat çekti.

Af Örgütü Türkiye Şubesi Basın Koordinatörü Beril Eski’ye konuşan Akşener, söz konusu hak ihlalleri olduğunda Suudi Arabistan’ın gözardı edilemeyecek birçok yönü olduğunu kaydetti.

Akşener, her yıl adil yargılama yapılmadan çok sayıda kişinin idam cezasına çarptırıldığını, binlerce insanın cezaevlerinde haksız yere tutulduğunu, insan hakları savunucularının baskıya ve işkenceye maruz bırakıldığını belirterek, ülkede son dönemde gerçekleştirilen reformların ‘göz boyama amacıyla ve halkla ilişkiler çabası’ altında yapıldığını kaydetti.

Ülkedeki bazı siyasi gelişmeler şöyle aktarıldı:

“Katar’la ilişkilerin soğuması sonrası Katar’a sosyal medya üzerinden sempati duyan açıklamalar yapanlar siber suçlarla mücadele kanunu çerçevesinde suç işliyor kabul edildi. Haziran ayında krallık, bakanlığın suçları soruşturma ve kovuşturma yetkisini kamu savcısına devretti, kamu savcısını da kendine bağladı. Temmuz ayında bakanlığın görevi daha da kısıtlanarak, terör de dahil olmak üzere tüm güvenlikle ilgili suçların doğrudan krallığa bildirilmesi hakkında kararname yayınlandı. 

“İçerisi sıkışırken, insanlar bazı şeylerin yanlış gittiğinin farkındayken ve bunu dile getirmek isterken, dışarıda reformcu bir görüntü çizilerek bu da kapatıldı.”

Yemen savaşı

Öte yandan Akşener, Suudi Arabistan ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın izlediği dış politikayı da değerlendirdi.

Dört yıldır süren Yemen’deki savaşa dikkat çeken Akşener, burada Suudi Arabistan’ın öncülüğündeki koalisyonun sivillere, özelliklere de çocuklara yönelik çok sayıda ihlal gerçekleştirdiğini söyledi. 

Selman’ın Batı ile kurduğu ilişkilere vurgu yapan Akşener, Yemen’de çok sayıda sivilin öldürülmesine rağmen Fransa, İspanya, İtalya, ABD ve Britanya gibi çok sayıda Batı devletinin Suudi Arabistan ile silah ticaretine devam ettiğini belirtti.


Programın tamamını aşağıdaki bağlantı üzerinden izleyebilirsiniz.


Twitter

Facebook

Youtube