Ana SayfaDünyaSuudi Dışişleri: Kaşıkçı’nın ölümü bir hata, cesedi nerede bilmiyoruz

Suudi Dışişleri: Kaşıkçı’nın ölümü bir hata, cesedi nerede bilmiyoruz

HABER MERKEZİ – Suudi Dışişleri Bakanı, “Kaşıkçı’nın ölümü korkunç bir hata ve trajedi” dedi, Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğünü ve cesedin nerede olduğunu bilmediklerini öne sürdü.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki başkonsolosluk binasında öldürülmesinin “büyük ve ağır bir hata” olduğunu söyledi ve bunun sorumlularının cezalandırılacağını söyledi.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre Cubeyr, Fox News kanalına verdiği mülakatta, “Bu korkunç bir hata. Bu korkunç bir trajedi. (Ailesine) başsağlığı diliyorum. Acılarını paylaşıyoruz” dedi.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Süleyman bin Selman’ın bu cinayet öncesinde “haberinin olmadığını” söyleyen Cubeyr, Kaşıkçı’nın nasıl öldürüldüğünü ve cesedin de nerede olduğunu bilmediklerini aktardı.

Cubeyr, “Bu, korsan bir operasyondu. Bu, dahil olan kişilerin yetki ve sorumluluk sınırlarını aştıkları korsan bir operasyondu. Cemal Kaşıkçı’yı öldürerek hata yaptılar” dedi.

‘Büyük ve ağır bir hata’ yapıldığını aktaran Cubeyr, sorumluluğu olanlardan hesap sorulacağını da sözlerine ekledi.

Ne oldu?

Suudi Arabistan, Cuma akşamı yaptığı açıklamada, 2 Ekim günü İstanbul Başkonsolosluğu’na girdikten sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Kaşıkçı’nın burada yaşanan bir arbede ve yumruklaşma sonucu yaşamını yitirdiğini iddia etmişti.

Ayrıca konuyla ilgili 18 kişi gözaltına alınırken, konuyla ilgili açılan soruşturmanın sürdüğü bildirilmişti.

Bugün ise Suudi Arabistan’ın Cuma akşamki açıklamasına göre farklılıklar içeren yeni iddialar ortaya atılmıştı.

Suudi Arabistan hükümetinden üst düzey bir yetkili, adının gizli kalması koşuluyla Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Kaşıkçı’yı geri dönmeye ikna etmek üzere 15 kişilik bir heyetin İstanbul’a gönderildiğini ancak yapılan görüşmeler sırasında ‘işlerin ters gittiğini’ söylemişti.

Yetkili, Kaşıkçı’nın görüşme sırasında bağırmaya başladığını ve bunun üzerine paniğe kapılan heyetten birinin Kaçıkçı’yı sakinleştirmek için arkadan boynuna sarılıp eliyle ağzını kapattığını. Bu esnada ise Kaşıkçı hayatını kaybettiğini aktarmıştı.

Suudi yetkili Kaşıkçı için neden İstanbul’a bir heyetin gönderildiğini ise, “Suudi Arabistan hükümeti, yurt dışında yaşayan muhalif isimlerin düşman ülkeler tarafından rejim karşıtı faaliyetlerde bulunmaya zorlanmamaları amacıyla ülkeye geri getirilmelerini amaçlayan bir girişim başlattı” sözleriyle anlatmıştı.