Ana SayfaGüncelTemelli ‘barış masası’na çağırdı: Katkı vermeye hazırız

Temelli ‘barış masası’na çağırdı: Katkı vermeye hazırız

HABER MERKEZİ –  HDP Eş Genel Başkanı Temelli, yerel seçime ittifaksız gidecek olan ‘Cumhur İttifakı’na ilişkin “Halktan kopuk pazarlıkların sonucu budur” dedi. Kimseyle görüştürülmeyen Öcalan’a dönük tecride tepki gösteren Temelli, “Bugün barış tecrit altında. Bir kez daha dile getiriyoruz; ya bir masaya oturacaksınız ya savaşa devam edeceksiniz. Gelin bu masaya oturun. Biz katkı vermeye hazırız” çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), haftalık olağan grup toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin gündeminde yerel seçimler, kayyumlar, AKP ve MHP’nin ‘Cumhur İttifakı’, şüpheli asker ölümleri ve barış vardı.

‘Cumhur İttifakı’ mesajı

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Yerel seçimde ittifak yok” sözleri, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise “Herkes kendi yoluna” açıklaması sonrası gözlerin çevrildiği ‘Cumhur İttifakı’na ilişkin konuşan Temelli, “İttifak dedikleri pazarlıktı. Böyle söyledik, halktan kopuk yapacağınız pazarlıkların sonucu budur” dedi.

İki parti arasında yaşananları ‘kayıkçı kavgası’na benzeten Temelli, “Bu, ülkeye hiç bir yarar sağlamayacak bir kavgadır. Bu kavgaya son vermenin yolu halkın iradesine sahip çıkmak, halkın önderliğini kabul etmektir” diye konuştu.


Bahçeli ‘ittifak yok’ dedi, ikinci açıklamayla düzeltti: Cumhur İttifakı duruyor

Erdoğan da Cumhur İttifakı’nı tuttu, yerel seçim için ‘Herkes kendi yoluna’ dedi


Şüpheli asker ölümleri

Kışlada Şüpheli Ölümler Derneği yöneticilerinin de katıldığı grup toplantısında şüpheli asker ölümlerine dikkat çeken Temelli, ailelerin taleplerini dile getirdi.

“Buradan tüm ailelerin, tüm anneleri yitirdiğimiz evlatların anısına sahip çıkmaya çağırıyorum. Bu savaşı hep birlikte durdurabiliriz. Bu savaşı iktidarın karşısında dikilerek durdurabiliriz. Evlatlarımızı bizden alanlara karşı başka evlatlarımızı yitirmemek için yan yana gelmek ve bu iktidarın karşısında dikilme zamanıdır. Bunu yapamazsak evlatlarımızı yitirmeye devam ederiz. Sadece yitirmekle kalmayız, evlatlarımızı gömemeyiz bile, cenazesine katılamayız bile, taziyesine gidemeyiz bile. Şimdi ‘dur’ deme zamanıdır.”

“Barış masasına oturun” çağrısı

Hiç kimseyle görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’a dönük tecride tepki gösteren Temelli, “Bugün barış tecrit altındadır” dedi.

Temelli konuşmasında müzakere için ‘masaya oturma’ önerisinde de bulundu.

“Öcalan’a yönelik tecrit bitmeden bu ülkede barış konusunda adım atmak mümkün değil. Bunu yaşadık. 2013-2015 arasında hep birlikte yaşadık. Şimdi bir kez daha dile getiriyoruz; ya bir masaya oturacaksınız muhatabıyla ya savaşa devam edeceksiniz.

“Bu iktidarın tercihi savaştır. Biz de onlara masa mesafesini öneriyoruz. Gelin bu masaya oturun. Biz katkı vermeye hazırız. Geçmişte olduğu gibi yine katkı vermeye hazırız.

“Muhatabı bellidir. Bu muhatabı yok sayarak, başka muhataplar arayarak çözüm üretemezsiniz. Kürt sorununu çözmeden bu ülkeye barış ve demokrasi gelmez, Ortadoğu’ya barış gelmez. Ortadoğu’ya barış gelmezse dünyaya huzur gelmez. O yüzden gelin bu tecride son verin.”

HDP Grubu olarak kimi kanunlarda değişiklik yapılmasına dair bir kanun teklifi hazırladıklarının bilgisini de veren Temelli, toplumsal barıştan uzaklaşılmasının en önemli unsurlarından birinin Terörle Mücadele Kanunu (TMK) olduğunu belirterek, çağrıda bulundu.

Meclis’e seslenen Temelli, “Gelin kendi inisiyatif ve iradenizle bu yasa teklifine katkı sunun. Hep birlikte toplumsal barışı sağlayacak bu adımı atalım” dedi.

Yerel seçimler

Yerel seçimlere ilişkin de konuşan Temelli, önümüzdeki günlerde aday çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Bu kapsamda Kürt partileri ile Diyarbakır’da bir araya geldiklerini söyleyen Temelli, “Bizim için asıl olan temsiliyettir. Niteliksel temsiliyettir. Temsiliyeti, olabildiğince en yüksek düzeye çıkarmaktır” dedi.

Doğrudan demokrasinin var olamadığı yerlerde temsiliyeti yükseltmenin önemli bir adım olacağını vurgulayan Temelli, “Bu amaçla ittifak zeminini en geniş çeperine ulaştırmaya devam ediyoruz” dedi.

“İttifak anlayışımız güç birliği anlayışıdır” diyen Temelli, aday profillerine dair de şunları söyledi:

“Adaylarımız haklarımızın ortak adayı olmalıdır. HDP adayları olacak ama önceliğimiz tabanın ve halkımızın yol göstericiliğinde olacaktır, aday çalışmalarımızı bu zeminde hep birlikte yapacağız. Tıpkı bundan önceki seçimlerde olduğu gibi bu seçimde de büyük bir başarıyı hayata geçireceğiz. Türkiye’nin demokrasi konusunda önünü açacak en güçlü adımı atmış olacağız.”