Ana SayfaKültür-SanatToplumsal cinsiyet rollerine gönderme: İranlı sanatçıdan “Kurgu Yüz” sergisi

Toplumsal cinsiyet rollerine gönderme: İranlı sanatçıdan “Kurgu Yüz” sergisi

HABER MERKEZİ – Kadın yüzlerini fotoğrafladıktan sonra kurgulayarak resmeden İranlı sanatçı Parya Ghaderi, eserlerinde toplumsal cinsiyet rollerine gönderme yapıyor. Ghaderi’nin “Kurgu Yüz” isimli sergisi 20 Ekim’e kadar Moda Galeri Pasaj’da ziyarete açık.

İranlı fotoğrafçı ve ressam Parya Ghaderi, örtüsüz kadın yüzü resmetmenin yasak olduğu İran’da kadın yüzlerini fotoğrafladıktan sonra kurgulayarak bunu tuvallere yansıtan bir sanatçı.

Toplumsal cinsiyet rollerini sanatıyla irdeleyen ve ülkesindeki baskıdan dolayı Türkiye’ye gelmek zorunda kalan Ghaderi, fotoğraflarını çektiği kadınların yüzlerine duygu dünyasındakileri ekleyerek resmediyor.

Ghaderi, söz konusu eserlerine, “Face of Fiction” (Kurgu Yüz) adlı sergisinde yer veriyor.

20 Ekim’e kadar açık kalacak olan serginin küratörlüğünü Metin Hakyeri üstlenirken, sergide yağlıboyadan oluşan 17 eser sergileniyor.

‘Her kadın kendinden bir şey bulabilir’

İran’da karşılaştığı yasaklar nedeniyle ülkesinde sergi açamadığını dile getiren Ghaderi, çocukken de kadın resimlerini çizdiğini ve özel olarak “Neden kadın resmi?” sorusuyla karşılaştığını belirtiyor.

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Necla Demir’e konuşan Ghaderi, sergisinde kadın yüzlerine yer verme nedenini şöyle açıklıyor:

“İnsanların içindekileri yansıtmak istiyordum ve bunlar nedense hep kadın oldu çünkü ben de bir kadınım. Sergiyi gezen her bir kadın kendinden bir şeyler bulabilir bence. Sadece İranlı kadınlar değil tüm kadınlar… İranlı kadınlar dünyaya biraz farklı bakıyor ve yaşıyor. İranlı kadınlar baskı altında olmaktan kaynaklı özgürlüklerine düşkünler ve kendilerini özgür bir birey gibi göstermeyi seviyorlar. Bu yüzden de sergimde onlara yer verdim ve herkes görsün istedim.”

Herkesi sergiyi gezmeye davet eden Ghaderi, “Gelin hep birlikte bu yüzleri ve vermek istediği mesaj ile duyguları inceleyelim” diye konuşuyor.

Ghaderi’nin “Kurgu Yüz” isimli sergisi, Kadıköy’de bulunan Moda Galeri Pasaj’da 20 Ekim tarihine kadar ziyaret edilebilir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadınların yenilmez gücü: Cadıların direnişini anlatan bir kitap
Sonraki Haber
'Konkordato ilan edenlerin yüzde 75'i inşaat sektöründen'